Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 01. 08.

A szlovák kormányfő megakadályozná egy muszlim közösség létrejöttét

2016. 01. 08.

Szlovákiának védekeznie kell a fenyegetésekkel szemben, a kockázatok csökkentéséhez egyetlen út vezet: meg kell akadályozni az egységes muszlim közösség létrejöttét Szlovákiában – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban, reagálva a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra.

A miniszterelnöknek, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett szavaira, azokat elutasítva reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány.

“Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat” – szögezte le Robert Fico.

A szlovák kormányfő elmondta: a német városokban történtek után kormánya politikájában két alapvető változtatást tervez. Egyik az, hogy mostantól a migránsválság kezelésére a Pozsony által szánt anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani. “Adunk pénzt, de nem azt akarjuk, hogy az élelmiszeralapokba érkezzen, hanem azt, hogy a Schengen védelmét ellátó, biztonsági struktúrákra fordítsák” – fejtette ki Fico.

A másik változtatás a szlovák miniszterelnök szerint az, hogy Pozsony a jövőben már nem csak a bevándorlók újraelosztását célzó ideiglenes és tartós kvótákat utasítja majd el, hanem minden olyan döntéstől – köztük az önkéntes alapú befogadástól – is elzárkózik, amely egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában. “Ez az egyedüli út, a (biztonsági) kockázatok kiküszöbölésére” – szögezte le.

A szlovák kormányfő megismételte azon korábban már ismertetett nézetét is, miszerint világos összefüggést lát a migránsok kontinensre való beáramlása és a tavaly őszi párizsi terrormerényletek, valamint a szilveszterkor Németországban elkövetett cselekmények között is. Fico több ellenzéki politikust, Andrej Kiska szlovák államfőt és egyes médiákat példaként felhozva kijelentette: bízik benne, hogy ha a párizsi merényletek nem is, de a németországi történések már felnyitják azok szemét, akik szándékosan a valósnál kisebbnek próbálják feltüntetni a biztonsági kockázatokat.

A Kölnben és más németországi városokban szilveszterkor történtekre és a szlovák kormányfő szavaira közleményben reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet. Egyebek mellett rámutat: aggodalommal töltik el a németországi történések. A szervezet ugyanakkor elutasítja, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal. “Félő, hogy a jelenlegi össztársadalmi hangulat veszélybe sodorhatja családjainkat, főként a nőket és a gyerekeket” – olvasható a közleményben.

Szlovákiában a muszlim közösség többségi lakossághoz viszonyított számaránya a nyugat-európai országokéhoz képest, valamint a régió országaihoz mérve is rendkívül alacsony, számuk az öt és fél milliós lakosságú országban 3-4 ezret tesz ki, jelentős részük a volt Jugoszláviából és utódállamaiból származik. A szlovák kormányfő, az “egységes” muszlim közösség létrejöttének megakadályozását szorgalmazó kijelentésével vélhetően egy nagyobb létszámú, identitását megőrző és gyakorlati, akár politikai érdekérvényesítést is folytató közösség lehetséges létrejöttére utalt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑