Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2018. 01. 30.

A szörnyű ádeni összecsapások megosztják a szaúdi koalíciót Jemenben

2018. 01. 30.

Több embert megöltek a Szaúd-Arábiával szövetséges zsoldosok Egyesült Arab Emirátusok által támogatott szeparatisták elleni véres harcaiban a dél-jemeni Áden városában, ezzel elmélyítve a két fél közötti szakadékot.
A legsúlyosabb összecsapások a déli szeparatisták és az egykori jemeni elnök, Abd Rabbuh Mansour Hadihoz hűséges erők között új csapásirányokra mutatnak Szaúd-Arábia az elszegényedett Jemen ellen folytatott könyörtelen katonai kampányában.
Az egyesült sajtó súlyos tűzharcról tudósított a két fél között Áden Khormaksar kerületében. Áden biztonsági forrásai szerint az összecsapásokban legalább hat embert, köztük a Hadihoz hűséges erők közül négyet megöltek és több tucat embert megsebesítettek.
A források szerint az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott szeparatisták az összecsapások után elfoglalták Áden kormányzati központjait.
A jelentés azért érkezett, mert a Hadihoz hűséges erőket Ádenbe telepítették, még mielőtt az Egyesült Arab Emirátusokkal szövetséges Déli Ideiglenes Tanács által Hadi – Ahmed Obeid Bin Daghr önjelölt miniszterelnök által vezetett – kabinetje feloszlatására adott határidő letelt volna.
Bin Daghr felszólította a szaúdi vezetésű koalíció tagjait, különös tekintettel az Egyesült Arab Emirátusokra, hogy lépjenek közbe Ádenben, mivel az események a “teljes katonai konfrontáció” felé vezetnek.
Bin a szeparatistákat azzal is vádolta, hogy puccsot készítenek elő Ádenben.  „Ami itt Ádenben folyik, az támadás a legitimitás és az ország egységessége ellen” – mondta.
A Tanács, amely tavaly jött létre Jemen déli és északi részének mielőbbi elválasztása céljából, azzal vádolta a Hadi kormányt, hogy az elszegényedett országot az éhínség szélére sújtja.
A Saba hírügynökség beszámolója szerint a Hadihoz hűséges jemeni belügyminisztérium tilalmat vezetett be a gyűlésekre, ülősztrájkokra és felvonulásokra vonatkozóan.
Ezeket a változtatásokat „a stabilitást és a nyugalmat célzó lépéseknek fogják tekinteni”- olvasható a beszámolóban, hozzátéve, hogy a fegyveres csoportoknak is tilos lesz bevonulni Ádenbe.
Áden, Jemen második legnagyobb városa, 1967-től egészen az 1990-es egyesülésig a hajdani Dél Jemen fővárosa.
A kikötői város egy olyan háború színterévé vált, amit Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok ill., egy Rijád által vezetett koalíció tagjai folytatnak, akik minél nagyobb befolyás elérésért versenyeznek.
A válság tovább mélyült Ádenben Dél-Jemen közelmúltbeli feloszlása és a terroristák által elkövetett bombatámadások miatt. A szaúdi offenzívát 2015 márciusában indították Jemen korábbi Rijád-barát kormányának támogatásával a jemeni húszik Ansarullah mozgalmával szemben.
A támadások azonban közel sem vezettek eredményre annak ellenére, hogy több milliárdnyi olajdollárt elköltöttek, és sikerült elérni Szaúd-Arábia regionális és nyugati szövetségeseinek együttműködését.
A szaúdi offenzíva során, amely elrendelte Jemen szárazföldi, légi és tengeri kikötőinek blokádját eddig mintegy 13 600 embert öltek meg, és humanitárius válsághoz vezették az országot.
A Hadihoz hűséges erők elindítják a „Taiz hadműveletet”.
Csütörtökön Hadi lojalistái szaúdi légi hadműveletek igénybevételével támadást indítottak Jemen Taiz nevű délnyugati városának húszi harcosoktól való visszafoglalásáért.
A szaúdi vezetés alatt álló koalíció páncélozott járműveket, tankokat és lőszereket is küldött Taiz-ba, hogy ezzel is segítsen a zsoldosoknak a Húszik elleni harcokban, mondta egy Hadi oldalán álló parancsnok.
Orientalista.hu – Vivkamar

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑