Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2023. 03. 28.

A tálib kormány szeretné átvenni az afgán nagykövetségeket

2023. 03. 28.

A Talibán mozgalom szóvivője bejelentette, hogy szeretnék átvenni a világ több országában működő afgán nagykövetségeket.

A tálibok 2021 augusztusában vették át Afganisztán irányítását az országból elmenekült, az Egyesült Államok által irányított katonai koalíciótól. Azonban a nemzetközi közösség a mai napig nem volt hajlandó elismerni az új afgán kormányt.

Az ENSZ az ,,emberi jogok megsértésére,, hivatkozva szintén bojkottálja a tálib kormány elismerését, azonban néhány ország rendelkezik diplomáciai képviselettel Kabulban. Ilyenek például: Pakisztán, Törökország, Katar és Kína.

Az afgán kormány szóvivője, Zabihullah Mudzsahid elmondta, hogy Afganisztán 14 országba küldött diplomatákat azért, hogy tárgyaljanak a nagykövetségek átvételéről.

Februárban Irán már átadta a Talibán képviselői számára a Teheránban működő afgán nagykövetség épületét, mely korábban az Egyesült Államok által irányított afgán bábkormány irányítása alatt állt.

A Talibán 2021 augusztusában a hatalomátvétel után bejelentette, hogy diplomáciai kapcsolatokat kíván kiépíteni a világ valamennyi országával. Éppen ezért reménykednek abban, hogy az Afganisztáni Iszlám Emirátus diplomáciai képviseletei hamarosan megkezdhetik munkájukat. Beleértve Afganisztán ENSZ küldöttségénél is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑