Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 11. 30.

A Talibán küldöttségét fogadta az iráni külügyminiszter Teheránban

2019. 11. 30.

Az afgán Talibán mozgalom küldöttsége már másodszor járt Iránban amióta az Egyesült Államok és a tálibok tárgyalásai félresiklottak szeptemberben. Most Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter tárgyalt az afgán delegációval.

A tálibok küldöttségét Mullah Baradar vezette aki kedd este találkozott az iráni külügyminiszterrel. Ezt az afgán mozgalom szóvivője Zabihullah Mujahid jelentette be egy Twitter üzenetben.

A megbeszélés során Zarif külügyminiszter egyetértett az afgán delegációval abban, hogy az Egyesült Államoknak minél előbb ki kell vonnia csapatait Afganisztánból, majd pedig meg kell kezdeni az afgán-afgán tárgyalásokat az országban.

Ezzel kapcsolatban az iráni külügyminisztérium szóvivője Barham Qassemi még 2018 decemberében kijelentette, hogy jelenleg az afgán területek több mint 50 százaléka van a Talibán ellenőrzése alatt. Az instabilitás és a biztonsági káosz megszüntetésének céljából a kabuli kormány tudtával és beleegyezésével kezdődtek tárgyalások Irán és a Talibán között.

Az iráni külügyminisztérium szerint a jelenlegi tárgyalások célja az, hogy kialakuljon a párbeszéd a különböző afgán csoportok és a kabuli kormány között. Ezzel lehetne ugyanis elindítani egy békefolyamatot.

,,Irán mint szomszéd és a régió fontos szereplője, szerepet kíván játszani a stabilitás megteremtésében Afganisztánban miután tárgyalásokat folytattak a kabuli kormánnyal.,,

A külügyi szóvivő elmondta, hogy a Talibánnal folytatott tárgyalások nem azt jelentik, hogy ideológiailag is kiállnak a mozgalom mellett, azonban fontos megkezdeni velük a tárgyalásokat ahhoz, hogy meglássák egy esetleges párbeszéd lehetőségét a Talibán és Kabul között.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Tasnim News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑