Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 08. 09.

A terroristák helyett a kurdokat bombázza a török hadsereg

2015. 08. 09.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezet mintegy 390 fegyverese meghalt és további négyszáz megsebesült a török hadseregnek az elmúlt két hét során végrehajtott légicsapásaiban Irak északi részén – közölte vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolu szerint a halálos áldozatok közül harminc nő, és életét vesztette a PKK négy vezetője is. A sebesültek közül százötvennek az állapota súlyos. Az információkat független forrásból nem erősítették meg.- írta az MTI.

Törökország a szíriai határ közelében fekvő Surucban elkövetett 32 halálos áldozattal járó merénylet után július 24-én kezdte el  látszólag támadni az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet szíriai állásait de valójában a kurdok előretörésétől tartva inkább a szíriai YPG-t és a PKK kurd katonáit támadja.

Az események miatt megszakadt a PKK és az ankarai kormány között 2013-ban megkötött tűzszünet. A kurd fegyveresek azonnal támadást intéztek a török hadsereg ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy nem védelmezi a helyi lakosságot.

A kurd szervezet ellen azóta több ízben légicsapást hajtott végre a török hadsereg, ezzel szemben hivatalos közlés szerint három támadást intézett az IÁ ellen.

Vasárnapra virradó éjszaka a Törökország délkeleti Mardin tartományában fekvő Midyat városában történt atrocitás: egy rendőr meghalt és egy további megsebesült. A támadást a PKK fegyvereseinek tulajdonították.

A feszültség fokozódása a politikai bizonytalanság időszakában éri Törökországot, amikor a júniusi választásokat követően vagy koalíciós kormány kerül az ország élére, vagy nagy valószínűséggel előre hozott választásokat kell kiírni.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑