Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 09. 06.

A terroristákat pénzelő CIA-t egy újságíró buktatta le

2016. 09. 06.

A Times egyik riporterét 2014 májusában ejtette túszul egy férfi Szíriában. Az újságíró nemrég felismerte foglyul ejtőjét egy videón, amin az USA által támogatott felkelőket lehetett látni.

Anthony Loyd fogságba eséséről és kiszabadulásáról rengeteg sajtóorgánum számolt be világszerte 2014 őszén. Korábban, azon év májusában fotós kollégájával, Jack Hillel Aleppo ostromáról és a város környéki harcokról tudósítottak és a munka végeztével át akartak átkelni Szíriából Törökországba, amikor Tal Rafat közelében elfogták őket.

760x0

Anthony Loyd

Meglepődve láttam egy videót, amelyen győztes felkelőket mutattak egy ütközet után. Ezeket a lázadókat az USA támogatta. Az arcok között megláttam azt a férfit, aki annak idején fogva tartott”

– írta Loyd vasárnap a Britain’s Times-ban megjelent cikkében.

A Facebookon látható videón a CIA által támogatott felkelők ünnepelnek egy győztes ütközet után. A felvételen ott van Loyd fogva tartója is, akit többek között Hakim Abu Jamal, Hakim Anza és Abdel Hakim al-Yaseen néven is ismernek.

A 2014-ben, az újságírókat fogságba ejtő Hakim Abu Jamal akkor már két éve ismerte a riportert és a fotóst. Többször a vendégeként fogadta őket majd, váratlanul túszul ejtette a két férfit 2014 májusában.

Loydot kétszer is lábon lőtte Jamal egy szökési kísérlet miatt. A riportert és a fotóst többször is súlyosan megverték, mialatt fogságban sínylődtek.

Pontosan emlékszem rá, még több év elteltével is. A felvételen Hakim sapkával a fején, egy 10 fős csoport közepén állt. Mint kiderült, a videón olyan felkelők láthatóak, akiket a CIA támogat”

– írta Loyd.

A felkelő-csoportnak, egy Jarabulus nevű szíriai város melletti kereszteződést kellett visszafoglalnia, amelyet az Iszlám Állam militánsai védtek. Az akció sikerrel járt.

Két éve Jamal még egy bandavezér volt, aki váltságdíjat akart kérni két elrabolt újságíróért.

Anthony Loyd riporter és Jack Hill fotós későbbi fogvatartójával, Hakim Abu Jamallal

Anthony Loyd riporter és Jack Hill fotós későbbi fogvatartójával, Hakim Abu Jamallal.

Loyd szerint Jamal dzsihadistákkal való kapcsolatai jól dokumentáltak, legalább három olyan titkosszolgálat van, amely részletesen ismeri a férfi iszlamista kapcsolatait. Ezek között van a török MIT, és a brit MI6. A videó alapján azonban úgy tűnik, hogy a férfi most az amerikaiaknak dolgozik, az Első Hadsereg nevű lázadócsoportban.

Az USA Központi Parancsnoksága eddig nem válaszolt a Times kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

A CIA 2013 óta kiképzésben részesíti és felfegyverzi azokat a lázadó csoportokat, amelyeket mérsékeltnek vél. A lázadók az Iszlám Állam és a szír kormányerők csapatai ellen küzdenek.

888.hu – Russia Today

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑