Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 06. 11.

A terrorizmus támogatása miatti legnagyobb per zajlik Ausztriában

2015. 06. 11.

Megkezdődött Ausztriában az eddigi legnagyobb olyan per, amely terroristák támogatásáról szól: a vád szerint a tíz gyanúsított Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez – jelentették kedden az osztrák lapok.

A vádlottak csoportjának kilenc tagja tavaly augusztusban kísérelte meg, hogy két autóval Törökországon keresztül Szíriába utazzon, azonban az osztrák hatóságok még a határ előtt elfogták őket.

A hétfőn kezdődött perben a tíz személyt (kilenc Csecsenföldről származó orosz állampolgárt, valamint egy török származású osztrákot) az ügyészség azzal vádolja, hogy az Iszlám Államnak “logisztikai, pénzügyi és szellemi” támogatást nyújtottak – írta a Die Presse című napilap.

A vádlottak között található egy 19 éves nő, aki terhesen indult útnak, és a vizsgálati fogságban szülte meg gyermekét. Saját bevallása szerint azért akarta elhagyni Ausztriát, mert a teljes testet takaró ruházat, a burka viselése miatt kirekesztve érezte magát, és “olyan országba akart utazni, ahol elfogadják”.

A legfiatalabb gyanúsított, egy jelenleg 18 éves fiú kedden a bíróság előtt bevallotta, hogy Szíriába akart utazni, de azt mondta, célja az volt, hogy “segítsen az egyszerű embereknek”, és a fegyveres harcokban nem akart részt venni – jelentette az APA hírügynökség.

A többiek a törvényszék előtt úgy nyilatkoztak, hogy nyaralásra indultak. Egyikük Görögországot, másikuk Bulgáriát jelölte meg úti célként, egy harmadik vádlott pedig azt mondta, hogy Törökországban élő rokonához igyekezett.

Ezzel párhuzamosan a salzburgi államügyészség egy 16 éves csecsen és egy 17 éves boszniai származású lány ellen emelt vádat, amiért Szíriába akartak utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A két fiatalt Románia határánál fogták el a hatóságok.

A Der Standard című napilap az ENSZ becsléseire hivatkozva azt írta, hogy Szíriában és Irakban mintegy 25 ezer külföldi harcolhat a szélsőséges szervezetek oldalán.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑