Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afrika

2021. 07. 01.

A tigréi lázadók szerint a tartomány székhelye teljes ellenőrzésük alá került

2021. 07. 01.

Az észak-etiópiai Tigré tartomány székhelye, Mekele a kormányellenes felkelők teljes ellenőrzése alá került. Ezt Getacsev Reda, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezet szóvivője jelentette be kedden.

“Száz százalékban ellenőrizzük Mekelét” – jelentette ki Reda. Mint mondta, a város külterületein voltak kisebb összecsapások, de ezek időközben alábbhagytak.

Kijelentette, hogy a felkelők keleti és déli irányba üldözik a kormányerőket, míg teljesen ki nem kergetik őket a területükről. Hangsúlyozta, hogy a lázadók az etiópiai Amhara régióba és a szomszédos Eritrea területére is be fognak hatolni, amennyiben szükség lesz erre.

“Elsődleges célkitűzésünk az ellenség harci képességeinek megtörése. (…) Ha arra lenne szükség, hogy Amharába vagy Eritreába menjünk, meg fogjuk ezt tenni” – mondta Reda műholdas telefonon nyilatkozva a Reuters globális hírügynökségnek.

A TPLF a hírek szerint az utóbbi egy hétben jelentős területeket foglalt vissza a kormányerőktől.
Szemtanúk emellett arról számoltak be, hogy a kormányerők oldalán harcoló eritreai csapatok elhagyták az északi Sire települést.

Úgy tudni, az éjszaka során nagyobb csapatmozgást figyeltek meg a településről.

“Addig fogunk harcolni, míg minden ellenségünk el nem hagyja Tigrét” – hangoztatta Lija Kassza, a TPLF egy másik szóvivője.

Mekeléből szemtanúk esti tűzijátékot és utcai ünnepséget is jelentettek. Egyesek a TPLF-et éltető dalokat énekeltek és a tartomány piros-sárga zászlaját lengették.

A Reuters független forrásból nem tudta megerősíteni a TPLF közléseit tekintettel arra, hogy a tartománnyal gyakorlatilag nincs telefonösszeköttetés.

Az etióp kormány azonnali egyoldalú tűzszünetet hirdetett hétfőn az észak-etiópiai Tigré tartományban, a lázadókkal vívott, csaknem nyolc hónapig tartó harcok miatti humanitárius okokra hivatkozva. A tűzszünet lehetővé teszi, hogy a földművesek felszántsák a földjeiket, illetve a segélyszervezetek zavartalanul dolgozhassanak – állt az addisz-abebai kormány aznapi közleményében.

António Guterres ENSZ-főtitkár kedden közölte, hogy Abij Ahmed etióp kormányfővel egyeztetett, és reményét fejezte ki, hogy a tűzszünet tartósnak bizonyul. “Létfontosságú, hogy szavatolják a civilek védelmét, hogy a humanitárius segély elérje a rászorulókat, és politikai megoldást találjanak a helyzetre” – tette hozzá Guterres.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) várhatóan a héten fogja megvitatni az Egyesült Államok, Írország és Nagy-Britannia kezdeményezésére a tigréi helyzetet.

A tartományban november elején robbantak ki a harcok, miután a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ellentámadást indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, kétmillióan menekültek el otthonaikból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket. Az ENSZ szerint legalább ötmillió ember szorul sürgősen élelmiszersegélyre Tigrében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑