Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 05. 24.

A tőlünk rettegő befektetők Szaúd-Arábiába rohannának?

2017. 05. 24.

Az amerikai globális lap a külföldi befektetők szaúd-arábiai vállalkozásainak nehézségeiről írt cikkével alsó hangon is arcul csapást osztott ki mindazoknak, akik folyamatosan hangoztatják, hogy a külföldi befektetők tőlünk a demokrácia hiányosságai és a kormány labilis pénzügy- és gazdaságpolitikája miatt maradnak el.

Nyilván mindennek a teljes ellenkezője okolja meg azt, hogy ugyanez a fajta befektetői réteg egymást taposva rohan vagy rohanna befektetni Szaúd-Arábiába, ahol nyilván tombolnak az emberi jog feleslegben és ahol az üzleti élet ultrastabil és szuperbarátságos.

Nos, e magukat széles körűen a világra nyitottnak nevező véleményosztók nézeteivel tökéletesen ellentmondó írást közöl az amerikai világlap, a Wall Street Journal ezzel a címmel: „Szaúd-Arábia továbbra is kemény hely marad a vállalkozásnak, az USA-val kötött üzletek ellenére”.

A cikk azzal kezdődik, hogy Donald Trump látogatása alkalmával az USA és Szaúd-Arábia több mint 400 milliárd dollár értékű üzletkötést és potenciális befektetést helyezett kilátásba, amivel Rijad „kollektíven küldött olyan üzenetet, hogy a királyság nyitott az üzleti vállalkozásokra”.

„Ez volt a könnyű rész”, jegyzi meg a lap, hozzátéve: „Szaúd-Arábia továbbra is nehéz hely marad külföldi vállalatoknak”.

A „kihívások” a csődbemeneteli jogszabályok hiányától a személyes kapcsolatokra épülő kultúráig terjednek. A kormány a politikáját esetenként hirtelen teljesen az ellenkezőjére változtatja. És a törvényi oldalon mutatkozó egyértelműség hiánya is komplikálja a dolgokat tekintettel arra, hogy Szaúd Arábiában együtt él a polgári jog és az iszlám sarija jog, azaz az egyházjog. Néhány pozitív változástól eltekintve nehéz „a hajózás a jelenlegi rendszer vizein”, idézi a lap Christopher Johnsont, a rijadi Amerikai Üzleti Csoport alelnökét. E csoport felelős az országban az amerikai üzleti érdekek előmozdításáért.

A monarchia egyik gazdasági tanácsadója elmondta, a szaúdi kormány nem igazán hatékony. Az olajárak esésével a szaúdi üzleti környezet még inkább nehézzé vált. A rijadi kormány leállt az olyan építkezési óriásvállalatok kifizetésével, mint a Saudi Binladin Group, amelynek következtében több tízezer embert bocsájtottak el. Ó, a mi hazai környezetünk miatt verejtékező befektetők: ez a Saudi Binladin Group hangzik annyira vészterhesnek, mintha nálunk egy Magyar Gömbös Csoport lenne a fő építkező vállalkozás?

Számos nemzetközi bank készen áll arra, hogy lefölözze a hasznot Szaúd-Arábia gazdasági liberalizációjáról, beleértve a szaúdi Aramco, a világ legnagyobb olajvállalatának tőzsdére vitelét, ami a szaúdi kormánynak akár 100 milliárd dollárt is eredményezhet. Mennyire ostoba ez a lap, amelyik nem tudja, hogy e tőlünk percenként ijedező bankok nyilván megrettennek az ottani nyilvános kivégzésektől és így elállnak a gigazsíros profit bezsebelésétől.
Hasonló példák ismertetése után a cikk közli azt, hogy a Világbank üzletbarát környezetét rangsoroló, 190-es világlistáján Szaúd-Arábia a 147-ik, ami egy üzleti vállalkozás indítási nehézségét illeti. Ami rosszabb helyezés Iránnál. Az ország 190-ből a 94-ik az üzletbarát környezetet terén.

A Wall Street Journal meglátásától felvillanyozva megnéztük hazánk helyzetét ugyanezen a listán. Az üzletbarát környezetet illetően messze a befektetők eme sivatagi paradicsoma előtt állunk a 41-ik helyen.

A két, folyamatosan bennünket gyepáló európai bizottsági elnök Jean-Claude Juncker és Jean Asselborn külügyminiszter 59-ik helyen álló Luxemburgját, e másik befektetői- és adóparadicsomot is megelőzve.

Magyar Idők – Lovas István (Wall Street Journal)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑