Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 07. 18.

“A török demokrácia maradéka is elveszett”

2017. 07. 18.

A veterán újságíróval, Yavuz Baydarral Faruk Can, az Euronews munkatársa beszélgetett.

Faruk Can: Július 15-én éjjel a törökök ellenálltak a puccsistáknak és megvédték a demokráciát. Most, egy évvel később milyen a török demokrácia helyzete?

Yavuz Baydar: A puccskísérlet miatt kész rémálom volt az elúlt év. Úgy értem, egyetlen éjszaka alatt elvesztettük azt is, ami a török demokráciából addig megmaradt. Mintha azok a semmirekellő katonatisztek csoportos öngyilkosságba hajszoltak volna mindenkit. Viszont aztán jött az ellen-puccs. A fő kérdés mindmáig az, hogy meg lehetett volna-e állítani a puccskísérletet és a katonák lázadását, mielőtt még megkezdték volna. Még mindig nem kaptunk választ erre a kérdésre.

Hogyan reagált a média a puccs éjszakáján, és azután?

Az élő bejelentkezések dinamikusak voltak, és jól követték az eseményeket. De ha nagyobb léptékben nézzük, a következő napokat, heteket, hónapokat, akkor azt kell látnunk, hogy a média nem tudta feltenni az összes fontost kérdést az ügy minden fontos szereplőjének. Ezt a puccskísérletet nem lehet megkérdőjelezni az előtte és utána történt eseményekkel. Sajnos Törökország idejétmúlt ítélkezési rendszere mindig is gondot jelentett. Az 1980-as években éppúgy, mint a 90-es években, és most is ugyanez van.

Számtalan per volt… Amelyben magát Erdogant ítélték el és börtönözték be egy vers felolvasásáért, vagy az Ergenekon és a Pöröly-összeesküvés ügyei, és most a legutóbbi puccs… Egyik sem szolgáltatott igazságot.

Az alapvető elv az egyéni büntetőjogi felelősség. Ha egy véresen komoly bűncselekmény történik, akkor a vádhatóságnak és az igazságszolgáltatásnak egyesével meg kell találnia a bűnösöket, meggyőző bizonyítékok alapján, és csak azokat szabadna a bíróság elé vinni és elítélni, akik tényleg bűnösök.

Máskülönben, mint a korábbi ügyekben, ha csoportosítjuk az embereket, és egy kalap alá vesszük azokat, akiknek közük van hozzájuk, vagy csak reméljük, hogy közük van hozzájuk, és minden európai emberi jogi egyezmény ellenére hónapokra, sőt évekre fogva tartjuk őket, azzal nem tudunk igazságot szolgáltatni.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑