Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 06. 06.

A török ellenzék leállítaná a NATO kiképzési programját

2015. 06. 06.

A török Republikánus Néppárt vezetője bejelentette, ha megnyerik a vasárnapi választást azonnal leállítják a NATO országok által támogatott terrorista kiképző táborokat az országban.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktus kezdete óta Erdogan kormánya és a nyugati országok a fegyveres csoportok oldalán ál. A “ mérsékelt ellenzéknek” titulált valójában terrorszervezetek, toborzása kiképzése és felfegyverzése többségében török és jordán területeken zajlik.

A NATO tagállamok évekig tagadták, a fegyveres csoportok támogatását, de az elmúlt hónapokban hivatalosan is bejelentették,  hogy  megkezdik több ezer” lázadó” kiképzését.

Törökország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője Kemal Kilicdaroglu megígérte, hogy párta győzelmének esetén, Ankara szakítani fog a terrorista szervezetek támogatásával, és befejezi a szír belügyekbe való beavatkozást. . A török lakosság nagy  része ellenzi a NATO tevékenységét, és Erdogan kormány külpolitikáját.

2011 előtt Törökország és Szíria kiváló kapcsolatot ápolt. A két ország között kereskedelem vámmentes volt. A dél-törökországi tartományokban működő vállalatok és cégek  magas profitot könyvelhettek el a Szíriába exportált török áruk miatt.

A konfliktus kitörése óta a dél török tartományok gazdasági válság küszöbére kerültek.  Sok török vállalat vegetál, a térséget több százezer menekült lepte el, a közbiztonság megromolt, és a szélsőséges terroristák kiképzése komoly problémát jelent az ott lakóknak.

Az ellenzéki párt vezető a választási ígéretei között szerepel, hogy nem engedné az amerikai légierő törökországi bázisokról hajtson végre légicsapásokat Szíria területén.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑