Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2016. 08. 25.

A török hadsereg célja a kurdok és nem az Iszlám Állam meggyengítése

2016. 08. 25.

A Press TV interjút készített James Fetzerrel, a Minnesota Duluth Egyetem professzorával annak kapcsán, hogy a török ​​erők beléptek Szíria területre a Daes (ISIL, ISIS) takfiri terrorista csoport elleni harc ürügyén.

Az alábbiakban az interjú részletének átirata olvasható:

Press TV: Mit gondol a török ​​erők Szíria területére való belépéséről?

Dr._James_FetzerFetzer: Itt árulás zajlik. Erdogan egy nagyon körmönfont ember. Jusson eszünkbe, hogy az állítólagos puccs nyomán a társadalom minden szintjét – a kormányt, az igazságszolgáltatást, az oktatási rendszert – megtisztította azoktól, akikre úgy tekint, hogy szemben állnak vele.

Ez egy bűvészmutatványnak tűnik számomra a kurdok megtámadásához. Ennek semmi köze nincs az ISIS-hez (Daes). Ez egy kibúvó. Az ISIS és Erdogan már évek óta szoros együttműködést tart fent. Ő és fia hatalmas mennyiségű pénzre tettek szert az ISIS-tól származó olaj megvásárlásából. Tudjuk, hogy az ISIS-t az USA hozta létre. Az USA vezette koalíció terror elleni háborúja nevetségesen hangzik számomra. Egy percig nem hiszem el. Úgy látom, Erdogan az általa ellenségnek tartott kurdok ellen akar harcolni, azon kurdok ellen, akik elszántan küzdenek az ISIS ellen. Ez az egész történet tele van csalással és megtévesztéssel.

Press TV: A törökországi sikertelen puccs után sokan mondják azt, hogy Törökország úgy tűnik még inkább Oroszország irányába fordult. Akkor Szíria tekintetében miért nem változtatott a politikáján?

Fetzer: Nos, ez volt a várható következménye annak, hogy Erdogan fülest kapott az oroszoktól és, ráadásul értem, az irániaktól, hogy puccsot szerveznek ellene. De úgy tűnik, hogy ez egy mentség a tisztogatásra. Neki még inkább Oroszország felé kell fordulnia, de ismétlem, egy álcának tűnik számomra az, hogy megtámadják ISIS-t, mivel a valódi céljuk a kurdok megtámadása, amit több ok is alátámasztani látszik.

Erdogan szemében a kurdok az ő ellenségei, miközben a kurdok az ISIS kegyetlen ellenfelei. Ha le szeretnénk győzni az ISIS-t, akkor meg akarjuk őrizni a kurdok aktív részvételét. A valós helyzet teljes ködösítésének tartom ezt történetet.

Orientalista.hu – (Presianews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑