Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2019. 10. 15.

A török kurd konfliktus margójára

2019. 10. 15.

Az ember alapvető természete az, ha van egy dolog amit nem ért, ha van egy folyamat, aminek az ok okozati összefüggéseit nem látja át, akkor frusztráció keletkezik benne. Izgatja, megértésre ösztönzi a meg nem értett dolog. Próbálja megfejteni az események sorozatát és abban bízik, hogy megértésre talál majd. Ez alapvető emberi tulajdonság.

Azonban vannak olyan dolgok, események, aminek megértése meghaladja azokat a képességeit, amivel megfejtésre jutna egy adott kérdésben. Túl összetett, túl bonyolult a történés, kevés az információ, az ok okozati összefüggések átláthatósága reménytelennek tűnik.

Ez is feszültséget okoz az emberben.

A meg nem értés, a meg nem ismerés érzése hajlamosítja arra, hogy leegyszerűsítse a dolgokat, hogy szinte már dacosan egy egyszerű választ adjon az adott szituációra, hogy megnyugtathassa magát, érti mi történik, érti mi is folyik körülötte.

A török kormány katonai offenzívája az észak-szír kurdok ellen egy hosszú folyamat része. A lassan egy évtizede zajló szíriai háború során az amerikai kormány hatalmas összegeket költött a kurdok felfegyverzésére. Katonai tanácsadók, kiképzők sokasága tevékenykedett a kurdok mellett, hogy segítségükkel elérjék a maguk céljait.

Az észak-iraki olajmezők megszerzését. Bizonyos szír olajmezők megszerzését. Az amerikai bázisok zavartalan működését a térségben, valamint az akkor már megvadult ISIS terrorszervezet kontrollálását. Mindezt a legitim szír kormány beleegyezése nélkül, mindezt a legitim szír kormány megbuktatásának a céljából.

Szövetségest talált az USA a térségben a kurdokban? Beékelődve a törökök, Irán, Irak, és Szíria közé?

Ez mennyire kézenfekvő volt Izrael és az amerikaiak számára. Teljesen evidens. Ki ne támogatta volna a kurdokat, ha ilyen céljaik voltak velük. “Legyetek a barátaink, ellátunk dollár milliárdokkal, fegyverekkel, csak hagyjátok a céljainkat elérni, vagyis a céljaink elérésében legyetek a partnereink.”- mondták a kurdoknak.

Kedves Olvasó! Ezt önök karba tett kézzel nézték volna végig a törökök helyében. Persze, hogy nem.

Az más kérdés, hogy mi a véleményem és mi az önök véleménye Erdogánról. Az én véleményemet jól ismerhetik az olvasóim.

Ez egy hosszú folyamat lesz. Egy folytatódó dráma.

Ki fog hatni Európára is.

A török-kurd feszültség tetőfokára hág majd.

Már most háborús bűntettek zajlanak Észak- Szíriában. ( nem mintha eddig nem zajlottak volna. )

Sokat nem fogunk hallani ezekről a dolgokról, mert a törökök gyorsan fogják csinálni. Ahogy eddig is csináltak mindent a puccs után. Ha pedig kritizálni akarja őket valaki, akkor kinyitják a menekülttáborok kapuit Európa felé.

Folytatása következik

A képen Bernard-Henri Levy, a cionista felforgató látható, ahogy a peshmerga csapatokat felügyeli. A kép korábbi évekből származik.

Siroi Isi 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑