Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 02. 17.

 A török megszálló csapatok nagyobb területet foglaltak el Afrin járásban (videó)

2018. 02. 17.

Február 15-én a megszálló Török Fegyveres Erők és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő vahhabita militáns csoportok jelentős áttörést értek el a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) milíciái ellen Afrin körzetében.

A megszálló török csapatok és dzsihádista zsoldosaik elfoglalták Karri, Szharbanli, Kamraszh, Szhadia, Khara Szuluk, Dzsakla Tahtani, Durakili és Diwan Al-Fawkani falvakat. A kurd milíciák (YPG) ellentámadásba kezdtek Szirindzsakban és Durakli falvakban, azonban nem voltak képesek előtörni.

Török párti dzsihádista források szerint a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) több, mint 40 tagja halt hősi halált a megszállók és dzsihádisták elleni mostani harcokban. Az úgynevezett “semlegesített terroristák” száma a hadműveletek (Olajág Hadművelet) kezdete óta, a török vezérkar szerint meghaladja az 1500 főt.

Február 16-án a megszálló török csapatok és a kurd YPG milíciái között folytatódtak az összecsapások az egész Afrin járás területén.

A török sikerek mellett, a libanoni Al-Majadin TV csatorna arról számolt be, hogy a Szíriai Arab Köztársaság kormánya és a Kurd Népi Védelmi Bizottságok állítólag megegyeztek Afrin és körzete sorsáról. A megállapodásuk szerint a Szíriai Arab Hadsereg egységei bevonulhatnak Afrin járásba. Habár ennek a tényét hivatalos szíriai források még nem erősítették meg! Kurd források a korábbi YPG és a Szíriai Arab Hadsereg közötti megegyezést cáfolták.

Újabb török katonai menetoszlop hatolt be a szíriai Idleb tartomány területére és újabb ellenőrző pontot létesítettek Szarman faluban, közölték médiaforrások. A Török Fegyveres Erők már létesítettek ellenőrző pontokat Tal Al-Ejsz és Tell Tukan mellett. Ha egy újabb ellenőrző pont létesül valahol Khan Shejhkun közelében, akkor a Szíriai Arab Hadsereg támadó hadműveleteit a megszálló török csapatok és vahhabita militáns zsoldosaik blokkolni fogják. (Megjegyzés: Hol is??? Ház az Al-Kaida terroristák – a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita militáns koalíció megszállta területeken.)

Az Észak-Homszban működő vahhabita militáns csoportok február 15-én bejelentették, hogy a Szíriai Arab Hadsereggel megkötött deeszkalációs egyezmény alapján visszavonultak állásaikból és hozzátették, hogy nem fognak közvetlen tárgyalásokat folytatni a Szíriai Arab Köztársaság kormányával. Ezenkívül felkérték az ankarai kormányt (a Muszlim Testvériségi barátaikat), hogy segítsenek az általuk “Asszad rezsimnek” hívott törvényes szíriai kormány elleni harcban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑