Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 03.

A törökök is hőbörögnek az oroszok szíriai hadműveletei miatt

2015. 10. 03.

Ankara nemtetszését fejezte ki a szíriai orosz légicsapások miatt, ezzel Törökország is csatlakozott azon országok közé, akik tartanak az orosz jelenléttől a térségben.

Törökország is csatlakozott szíriai orosz légicsapásokat kritizáló országokhoz. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az Öböl-menti arab országok után Törökország szerint is mélyen aggasztó az, amit Oroszország Szíriában művel. – közölte az Euronews.

 A török külügyminisztérium közleményében az áll: értetlenül állnak amellett, hogy az Iszlám Állam állásai helyett az oroszok csak olyan városokat bombáznak, amit a szíriai ellenzék ellenőriz.

Mint ahogy a nyugati államok így török vezetés se képes megnevezni konkrét „szíriai ellenzéki” csoportot, ami mérsékelt lenne. Az Iszlám Államon kívül Szíriában tevékenykedő csoportok,  a nemzetközi terrorszerveztek listáján szerepelnek, vagy azokkal szövetségben harcolnak a damaszkuszi kormány ellen.

 Alekszej Puskov a Duma külügyi bizottság elnöke visszautasította azokat a nyugati vádakat, miszerint az orosz bombázók elsődlegesen nem az Iszlám Állam állásait támadják. “Az elsődleges cél az IÁ azon állásai, amelyek a legközelebb vannak Damaszkuszhoz” – hívta fel a figyelmet.

A nyugatiak azt állítják, hogy Oroszország az Iszlám Államnak a Szíria keleti részén található állásaitól messze hajtotta végre az első légicsapásokat. – írta az MTI.

 “Végezni kell az Iszlám Állammal, fel kell számolni vagy ártalmatlanítani, és utána meglátjuk, mi lesz Szíriával” – vélte Puskov, aki szerint egy nemzetközi konferencia Bashar Al-Assad szíriai elnök és Irán bevonásával “ésszerű megoldás” lenne.

 “Négy éven át az Assad-kormány kitartott, és jelenleg az egyetlen katonai erő, amely harcol az IÁ ellen. Mi nem hiszünk abban, hogy Assad az egyetlen felelős” a Szíriában kialakult káoszért és a halálos áldozatokért – jegyezte meg.

A törökországi legnagyobb ellenzéki párt viszont támogatja az Iszlám Állam elleni beavatkozást. A CHP szerint Erdogan ismételten kampányeszköznek használja a szíriai konfliktust,és riogatással akar szavazatokat megnyerni a bukott pártjának.

Szükség esetén kell katonai beavatkozás, erre már kidolgoztunk javaslatokat. A Köztársasági Néppárt támogatja a beavatkozáshoz szükséges parlamenti határozatot.- mondta a választási kampány kellős közepén az ellenzéki vezető.

A török kormány az Iszlám Állam elleni harcot eddig ürügynek használta a kurdok elleni támadásra, de az Assad kormány orosz megsegítése kiütötte a biztosítékot.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑