Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 02. 27.

A Totalt 750 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték az iraki korrupciós ügyben

2016. 02. 27.

A Total olajipari céget 750 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte pénteken a párizsi fellebbviteli bíróság az iraki “olajat élelmiszerért” ENSZ-program korrupciós ügyében.

A bíróság ezzel az ügyészség kérésének megfelelően a legmagasabb büntetést szabta ki. A Vitol svájci olajipari cég 300 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A vállalatot korábban az Egyesült Államokban 17,5 millió dolláros büntetésre ítélték ugyanebben az ügyben.

Első fokon a bíróság 2013-ban valamennyi vádlottat felmentette a korrupció, a befolyással való üzérkedés és a hivatali visszaélés vádja alól. A fellebbviteli bíróság viszont csak egy vádlottat mentetett fel, 11 embert pedig 5 ezertől 100 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre ítélt.

Nyolc évig tartó nyomozás után közéleti személyeknek, nagyköveteknek, egyesületek vezetőinek, újságíróknak és a Total munkatársainak kellett a három évvel ezelőtt lefolytatott perben a bíróság elé állnia, amely akkor felmentéssel zárult. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, kivéve Charles Pasqua egykori belügyminiszter és Christophe de Margerie, a Total volt elnökének, egykori közel-keleti igazgatójának esetében, akik azóta elhunytak.

Az 1996 és 2003 között érvényben lévő “olajat élelmiszerért” nevű ENSZ-program célja az volt, hogy segítsen túlélni Iraknak azokat a nemzetközi szankciókat, amelyekkel Szaddám Huszein rendszerét Kuvait 1990-es lerohanása után sújtották: az ENSZ ellenőrzése alatt Irak 64 milliárd dollár értékben adhatott el korlátozott mennyiségű olajat, amelynek árából élelmiszert vásárolhatott a lakosságnak.

A bagdadi kormány azonban külföldi támogatóit közvetlenül juttatta több millió hordó olajának kereskedési jogához, amiért csúszópénzeket vett fel. A Paul Volcker amerikai jegybanki exelnök által vezetett független vizsgálóbizottság 2005-ben készült jelentése szerint több mint hatvan országból több mint kétezer vállalat érintett a korrupciós ügyben. Több országban is indult eljárás, mindenekelőtt az Egyesült Államokban és Franciaországban.

Egy másik francia perben tavaly júniusban 14 vállalatot felmentettek, köztük a Renault Trucksot, a Legrand-t és a Schneidert. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, a fellebbviteli bíróság az év végén mondja ki az ítéletét.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑