Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 10. 15.

A tűzszünet ellenére Azerbajdzsán megszállt több örmény települést

2020. 10. 15.

Azerbajdzsán ellenőrzése alá vont több települést is Hegyi-Karabahban az Örményországgal szembeni fegyveres konfliktusban – közölték szerdán a felek.

Azerbajdzsánnak sikerült előrenyomulnia a frontvonal mentén a konfliktusrégióban – számolt be egy közleményben Arajik Harutjunján hegyi-karabahi miniszterelnök.

Az örmény hadsereg megerősítette, hogy az azeri erőknek sikerült további területeket ellenőrzésük alá vonniuk. A dpa német hírügynökség megjegyezte: ez az első alkalom, hogy Jereván hivatalosan elismerte ellensége sikereit a harcokban.

Ilham Aliyev azeri elnök Twitter-bejegyzése szerint az azeri hadseregnek nyolc települést sikerült elfoglalnia.

Baku szerint az azeri hadsereg mostanra 45 települést foglalt el Hegyi-Karabahban, amit az örmény hadsereg eleinte tagadott.

Az azerbajdzsáni állami televízió az utcán tűzijátékkal ünneplő embereket mutatott felvételén.

Örményország több száz halálos áldozatról számolt be a konfliktus szeptember 27-i kezdete óta. Azerbajdzsán nem közölt számadatokat személyi veszteségeiről, mindazonáltal beszámolt arról, hogy 43 civil vesztette életét.

Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én kezdődtek újra a harcok. Mindkét fél, Örményország és Azerbajdzsán is rendkívüli állapotot hirdetett, és mozgósítást rendelt el.

Moszkva kezdeményezésére Jereván és Baku október 10-től kezdődő humanitárius tűzszünetben állapodott meg a hadifoglyok és az elesettek holttesteinek kölcsönös átadása érdekében, de a megállapodásnak szemlátomást nem volt foganatja.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között.

Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti az enklávét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑