Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 04. 12.

A tűzszünet ellenére öngyilkos merénylet történt Ádenben

2016. 04. 12.

Öt katonával végzett kedden egy öngyilkos merénylő Jemen második legnagyobb városában, Ádenben – jelentették a hírügynökségek biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az áldozatok a déli kikötőváros Sejk Oszmán negyedében, egy stadionhoz közeli ellenőrzőpontnál éppen a buszra vártak, amikor a gyalog érkezett merénylő működésbe hozta közöttük robbanóövét.

A terrortámadást egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára, a biztonsági források mindazonáltal az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni ágát okolták a vérengzésért.

Jemenben vasárnap óta tűzszünet van érvényben a síita húszik és a Rijád által támogatott ex-jemeni elnök Mansour Al-Hadi csapatai között, de ez nem vonatkozik az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetekre.

Az arab világ egyik legszegényebb államában több mint egy éve tomboló háborúban az ország nagy része kikerült az eleve gyenge lábakon szaúdi barát Hadi ellenőrzése alól.  A Jemen déli részén aktív al-Kaida-szárny korábban is a szervezet egyik legaktívabb ágának számított, s a hatalmi vákuumot kihasználva most még jobban megerősítette állásait, főként a déli partvidéken. Az ország harmadik legnagyobb kikötővárosa, al-Mukalla például jelenleg a milícia ellenőrzése alatt áll. A káosz közepette ugyanakkor felütötte fejét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is.

A két terrorszervezettel szövetséges fegyveresek egy sor kulcsfontosságú kormánylétesítményt is elfoglaltak az ország átmeneti fővárosában, Ádenben, és megöltek több magas rangú tisztségviselőt, köztük a volt polgármestert.

A jemeni háborúban az ENSZ adatai szerint eddig több mint 6 ezren haltak meg.

Az Irán támogatását élvező húszik nagy területeket ellenőriznek mindenekelőtt az ország északi és nyugati részén, Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség tavaly március óta támadja légicsapásokkal a húszik állásait, és próbálja visszaállítani a Rijadhoz hű Mansour Al-Hadi hatalmát.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑