Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 26.

A vahabita terrorszervezetek offenzívája felerősödötek Észak-Szíria ellen

2015. 04. 26.

A vahabita terroristák offenzívát indítottak az Al-Ghaab-síkságon, a téglagyárnál Dzsizr Al-Shughur mellett, ami felerősödött, amikor az Al-Kaida Szírián élősködő tagszervezete, a Dzsabhat Al-Nuszra és a vele szövetséges Adzsnad Al-Sham és Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek megrohamozták ezt a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló három körzetet. Abban reménykedtek, hogy három teljes nap alatt elvágják a Szíriai Fegyveres Erők Lattakia tartományból Idleb felé vezető fő ellátási útvonalát.

Szíriai tisztek mérik be a terroristák állásait

Szíriai katonák a terroristák állásait mérik be

A legkeményebb arcvonal pénteken a Dzsizr Al-Shughurnál vívott ütközet volt, ahol a Harakat Ahrar Al-Sham terroristái és szövetségesei három irányból támadtak, előrenyomulva a város bejáratai felé északról és keletről, mielőtt az éj leszállt megszűnt a harc.

Hadszíntéri jelentések szerint a vahabita terrorszervezetek képesek voltak egy időre átvenni az ellenőrzést a Bashlamun, Szawmill, Al-Shejkh Szindajan, Al-Effendi és Al-Hamki ellenőrző pontok környéke felett, miután heves harcot vívtak a Szíriai Arab Hadsereg 87. Gépesített Dandárával és a Szíriai Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) Dzsizr Al-Shughur szomszédságában

Ezenkívül a vahabita fegyveresek kezdetben képesek voltak még betörni a kiemelt fontosságú Tal Hamki és Tal Mantaf magaslatra, amelyek az Al-Ghaab-síkságra és a Kelet-Lattakiába vezető út felé magasodnak.

Azonban a vahabita terrorista csoportok képtelenek voltak sokáig megtartani az említett körzeteket, amikor a Hadsereg 87. Dandára ellentámadást indított és szétzúzta a vahabita fegyvereseket a Tal Hamki és Tal Mantaf magaslaton és elfoglalta azokat, valamint a Dzsizr Al-Shughurtól keletre lévő ellenőrző pontokat.

Jelenleg a Szíriai Arab Hadsereg még mindig ellenőrzi a szíriai kormányzat Idleb tartományba vezető ellátási útvonalát, de az érte vívott harcok valószínűleg erősödni fognak az elkövetkező órákban, mert ez a vahabita terrorszervezetek Észak-Szíria ellen indított offenzívájának az egyik fő célja.

Az Al-Masztuma város közeli téglagyár elleni vahabita támadás nagyon korlátozott volt pénteken, miután a Dzsabhat Al-Nuszra és az Adzsnad Al-Sham terrorszervezetek nagyon nagy számú veszteségeket szenvedtek el az előző napi összecsapásokban. A csütörtöki támadásban több mint 40 vahabita terrorista hullott el.

A téglagyárhoz hasonlóan a Dzsabhat Al-Nuszra támadása az Al-Ghaab-síkság ellen szintén falakba ütközött az offenzívájuk során Dzsizr Al-Shgughur közelében. Forrásaink jelentették, hogy az Al-Szarmanijeh falu irányába indított minden beszivárgási kísérletet visszavert a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia.

Az Idleb városán kívül állomásozó alakulatok várják a támadási parancsot.

Az Idleb városáért vívott ütközet különböző lesz, mint bármely más Szíria földjén vívott csata. Amikor véget ér meg fogjuk osztani, hogy miért! Az elmúlt héten nagyon szélsőséges időjárási körülmények uralkodtak, de a katonákat ez nem állította meg néhány stratégiai pont elfoglalásában a város körül.

A Szíriai Légierő egyedül ma több mint 50 légi támadást hajtott végre a város területén lévő terrorista állások ellen. Nagyon kevés információ van ami onnan érkezik, azonban mindent meg fogunk osztani amit egyszer megkapunk.

11026221_537622189713662_6546141783668566154_n

Hadi jelentés Dzsizr Al-Shughur városból  

Szombaton reggel a Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció csoportjai képesek voltak megszállni Dzsizr Al-Shughur nagy részét a Szíriai Arab Hadsereg 87. Dandárával vívott heves harcok után; emiatt a 87. Dandárnak meg kellett szilárdítani védelmi állásait a Nemzeti Kórház körüli negyedekben Dzsizr Al-Shughur város dél-nyugati részében.

A vahabita terroristák keleten és északon az Al-Effendi ellenőrző pont felől nyomultak be Dzsizr Al-Shughurba, ahol képesek voltak átvenni az ellenőrzést majdnem az egész város felett, kivéve a jól megerősített Nemzeti Kórház negyedét, amit a Hadsereg katonái a térséget elárasztó vahabita terroristák rohamának a kivédésére használtak.

A vahabita fegyveres csoportok sikere eredményeként kijelentették a hozzájuk tartozó közösségi média felületeken, hogy Dzsizr Al-Shughur várost teljesen az ellenőrzésük alatt tartják, annak ellenére hogy a Szíriai Arab Hadsereg 87. Dandára és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet fegyveresei között folyamatban vannak a harcok a Nemzeti Kórház körüli negyedekben.

A Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet fegyveresei nem rohamozták meg a Nemzeti Kórház komplexumát, de arra kényszerültek, hogy a létesítménnyel szemben lévő dombon maradjanak, mert a magas épületekben állást foglalt katonai mesterlövészek ritkítják a soraikat és a környező negyedekben lévő arcvonalon nagy számban jelen vannak a 87. Dandár katonái.

A város nagy részébe történt vahabita betörést követően a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága elkezdte mozgósítani a közeli Ariha városában állomásozó katonai erőket, hogy ellensúlyozza a terrorszervezetek előrenyomulását és egy ütközőzónát hozzon létre az Idleb tartományba vezető fő ellátási útvonala körül az 56. számú országúton.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulataiból egy kontingenst vezényeltek a 87. Dandár katonáinak a segítségére, akik Dzsizr Al-Shughurba szorultak. A Tigrisek ellentámadása damaszkuszi idő szerint este 07.30-kor indult a cukorgyár közelében.

Az ellenoffenzíva sikeresen indult, mert a Tigris Alakulatok visszafoglalták a cukorgyárat Dzsizr Al-Shughur dél-keleti részén, ahol a különleges erők megtisztították a környező gazdaságok területét is; az akcióban felmentették a 87. Dandárhoz tartozó katonák egyik védelmi állását, ahol 21 katonát zártak körbe vahabita terroristák.

Miután visszafoglalták a cukorgyárat, a Tigris Alakulatok képesek voltak előrenyomulni a Nemzeti Kórház keleti szektoráig, így utat nyitottak a 87. Dandár katonáinak az ostromlott védelmi vonaláig, ahol tartják ezt a stratégiai helyzetű létesítményt és a környező negyedeket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: almasdarnews.com)

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑