Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 03. 03.

A választások előtt politikai foglyokat enged el a Hamasz

2021. 03. 03.

Több mint negyven foglyot engedett szabadon a héten a “jó szándék jeleként” a palesztin választások előtt a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet, amelytől a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság (PH) nyolcvan rab elengedését kérte politikai okokból.

A Hamász szerint a foglyokat “biztonsági jellegű bűncselekmények” miatt ítélték el korábban, s azért engedték el most őket, hogy “pozitívabb légkört teremtsenek a választásokra készülve”.

A döntést annak a megállapodásnak a részeként hozták meg, amelyet a hónap során értek el a palesztin frakciók Egyiptomban, ahol elkötelezték magukat amellett, hogy tiszteletben tartják a választási ütemtervet. Az általános választásokat május 22-én, az elnökválasztást július 31-én tartják a tervek szerint.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök hétfőn a Gázai övezetben bebörtönzött több mint nyolcvan fogoly azonnali szabadon engedésére szólította fel a Hamászt. Legtöbbjük kapcsolatba hozható a PH-t domináló, nacionalista Fatah párttal, amelyet a palesztin elnök, Mahmúd Abbász vezet.

Abbász a múlt héten rendeletet adott ki annak érdekében, hogy megerősítsék az alapvető szabadságjogokat a palesztin területeken, és optimális környezetet teremtsenek a választások előtt. Szerepelt a rendeletben politikai okok miatt Ciszjordániában bebörtönzött foglyok szabadon engedése is, azt pedig megtiltotta, hogy a véleménynyilvánítás szabadságával vagy politikai hovatartozással kapcsolatos ügyek miatt bárkit is őrizetbe vehessenek.

A PH az elmúlt években letartóztatott és börtönbe vetett Hamász-tagokat is, több mint egy évtizeddel azt követően is, hogy a Fatah és az iszlamista mozgalom megszakította egymással a kapcsolatokat.

A Hamász 2007-ben átvette a Gázai övezet feletti irányítást, és elűzte a Fatah és a PH erőit. A két csoport azonban a Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában és Gázában tartandó választásokról szóló legutóbbi egyeztetések során közelítette egymáshoz az álláspontjait.

Amennyiben megvalósul, 15 éve a mostani lesz az első alkalom, hogy a palesztinok szavazás útján választanak. A legutóbbi elnökválasztást 2005-ben, a legutóbbi parlamenti választást 2006-ban tartották.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑