Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 10. 26.

A vasárnapi csúcstalálkozón egymásra mutogattak az uniós országok

2015. 10. 26.

A Balkánon kialakult menekültválságért Görögország felelősségét kérte számon több uniós ország vezetője.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Törökország felelősségét firtatta.

A török hatóságok szemet hunynak a török embercsempészek tevékenységei felett. Köztudott, hogy afgán, ázsiai, iraki és szíriai menekültek százezrei török embercsempészek által készített gumicsónakokkal jutottak el a török partokhoz közeli görög szigetekre.

A szleng nyelvén csak Balamb-ként nevetett gumicsónakban gyakran 40-50 embert is összezsúfolnak, és majd vízre engedik őket, akiktől fejenként 600-700 eurót is elkérnek. A migránsok beszámolói szerint a csempészetből gyakran a helyi hatóságok is profitálnak.

A szlovén miniszterelnök drámaira vette a retorikáját és közölte, hogy ha az érintett országok nem tesznek meg mindent a megoldásért, akkor ez a vég kezdete az Európai Unió számára.

Angela Merkel német kancellár szerint minden országot kötelez a Genfi Egyezmény. A német politikus szerint a feladatokat fel kell osztani egymás közt az úgynevezett balkáni útvonalon. Szerinte fontos a regisztrációs központok fejlesztése az unió külső határain, és hatékonyabb védelemre lenne szükség az EU határai mentén.

Az uniós csúcs egy üzenet a menekülthullám által leginkább érintett országoknak.

Egyes diplomáciai források arra utalnak, hogy a tegnapi csúcs az Merkel ötlete volt.

A német kancellár és az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker világos üzenetet akartak küldeni a közép- és délkelet-európai államoknak: azt, hogy hagyják abba az önálló akcióikat és kezdjenek el együttműködni egymással. – írta az Euronews.

Orbán: Magyarország már csak megfigyelő

A nyugat-balkáni migrációs útvonal már nem érinti Magyarországot, ezért már csak megfigyelőként vesz részt az erről szervezett csúcstalálkozón – mondta vasárnap a megbeszélésre érkezve Orbán Viktor miniszterelnöki – közölte az MTI.

A kormányfő közölte: a válság elsőszámú oka az, hogy az Európai Unió és a schengeni övezet egyes országai nem képesek vagy nem készek állni a szavukat.

Orbán Viktor tudatta azt is, hogy többször javasolta, ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor az Európai Unió ezt közösen tegye meg, “de senki nem hallgatott ránk”.

“Abban bízom, hogy ma délután sikerül pontot tenni a nyitott határok politikájának végére, amely homlokegyenest ellentétes Schengennel és a meghívás-politikának, amely szintén ellentétes Schengennel. Remélem, hogy a schengeni övezet minden tagja azt fogja mondani, hogy a jövőben készen áll állni a szavát” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország kész megosztani pozitív tapasztalatait a vasárnap délutáni munkamegbeszélésen.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint javasolja-e más országoknak is, hogy kerítést építsenek a határaikra, a miniszterelnök azt mondta: nem kenyere, hogy másoknak tanácsokat osztogasson.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑