Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2018. 05. 22.

A Vatikán megnyitja az iraki mártírhalált halt pap és három diakónus szentté avatásának ügyét

2018. 05. 22.

A Vatikán engedélyt adott a moszuli fegyveresek által meggyilkolt iraki pap és három diakónus szentté avatási eljárásának elindítására.

 A szentek ügyeinek kongregációja “nihil obstat” (“semmi akadálya”) ítéltével lehetővé tette, hogy a megyés püspök helyi vizsgálatot indítson a jelölt szentéletűségéről, a Fides, Népek Evangelizációjának Kongregációja hírügynökségének jelentése szerint.

 A Fides megerősítette, hogy a detroiti Szent Tamás apostoli helytartóság fogja lefolytatni az eljárást, tekintettel arra, hogy a moszuli keresztény egyházmegye jelenleg rendkívül nehéz körülményekkel kénytelen szembenézni.

 Ragieed Aziz Ganni káld atyát, és unokaöccsét Basman Yousef Daud diakónust, valamint Wahid Hanna Isho és Gassan Isam Bidawed diakónusokat 2007. június 3-án gyilkolták meg a moszuli Szent Lélek-templom előtt, az után, hogy Ganni atya a Pünkösdi szentmisét zárta.

 A három diakónus a szertartás során végig Ganni atya közelében tartózkodott, így próbálva megvédeni az atyát a militánsok utóbbi időben egyre fokozódó fenyegetéseitől. Az Asia News szerint egy fegyveres férfi lőtte le a négy embert, majd autójukat felrobbantotta, így szándékozva megakadályozni, hogy a jelenlévők épségben elszállíthassák az áldozatok holttestét.

 Tíz évvel ezelőtt, moszuli fegyveresek egy csoportja megállította a katolikus pap és a három diakónus kocsiját, miután Szentháromság vasárnapján ünnepi szentmisét tartott.

 – „Mi mondtuk, hogy zárja be a templomot. Miért nem tette meg”?

 Ragheed Ganni atya erre egyszerűen csak ezt válaszolta: “Isten házát nem lehet bezárni”. – ezek voltak az utolsó szavai.

 A keleti káld katolikus egyház 35 éves iraki papját és három diakónusát: Basman Daoud, Ghasan Bidawid és Waheed Isho’a-át a militánsok agyonlőtték.

 Az atya egyik barátja feleségének sikerült elmenekülni a helyszínről, így ő a tragédia egyetlen élő szemtanúja. Az asszony később elmondta, hogy a pap fejével intett neki, hogy meneküljön el, miközben támadói a földre nyomták őt.

 Múlt vasárnap, a római Pápai ír kollégium Szentháromság misét tartott a meggyilkolt papok emlékére.

 Az ír kollégiumnak személyes kötődése is van az eseményhez, mivel Ganni atya 1996-tól kezdve hét éven át az ír kollégiumban lakott, miközben a Szent Tamás Pápai Egyetemen tanult.

 Az atya 2004-ben döntött úgy, hogy visszatér hazájába, hogy segítsen országának és keresztény lakosságának az újjáépítésben. Római kapcsolatai miatt az újságírók és humanitáriusok gyakran tőle érdeklődtek, amikor megpróbálták megtudni, mi történik Irakban, így az atya halála mélyen sújtotta a város katolikus közösségét, beleértve az ír kollégiumot is.

 Az emlékmisén Ganni atya barátja, a szintén iraki származású Rebwar Audish Basa atya tartotta a szentbeszédet. Basa nemrég egy könyvet is kiadott barátjáról „Egy katolikus pap az iszlám államban- Ragheed Ganni atya története” címmel.

 A könyvet a Szükséget Szenvedő Egyházak segélyszervezte tette közzé, amely szervezet Ganni atya római tanulmányait is finanszírozta.

 „Isten házának bezárása azt jelentené, hogy megtagadjuk Jézus Krisztust, és azt üzenné a hívőknek, hogy ne gyakorolják hitüket. Ez elképzelhetetlen lett volna Ragheed atyától – mondta Basa szentbeszédében.

Orientalista.hu – Vivkamar, Patheos.com

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑