Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 07. 14.

A volt izraeli védelmi miniszter szerint Netanjahu korrupt és távoznia kellene

2017. 07. 14.

Móse Jaalon volt izraeli védelmi miniszter korruptnak nevezte a tízes tévécsatorna csütörtök esti híradásában Benjámin Netanjahu miniszterelnököt és kijelentette, hogy távoznia kellene posztjáról.

Jaalont az utóbbi napokban egyre nagyobb hullámokat verő tengeralattjáró-beszerzési korrupciós botrány hátterének megismerésére hívták a stúdióba, ahol  elmondta, hogy véleménye, és a hadsereg mai napig fennálló véleménye szerint Izraelnek nincs szüksége ötnél több tengeralattjáróra, noha az utóbbi másfél évben újabb három tengeralattjáró és két tengeralattjáró-elhárító hadihajó megvásárlásáról döntöttek a legmagasabb politikai szinten.

Jaalon szerint 2015-ben hirtelen nyomást gyakorolt rá a miniszterelnök, hogy Izrael vásároljon akkor még csak egy hatodik tengeralattjárót. Közben a jelenleg rendőrségi nyomozás alatt álló Miki Ganor és Avriel Bar Joszéf neve hangzott el.  2015 nyarán számára “meglepetésszerűen” a kormányfő azt követelte, hogy kilenc tagúra bővöljön országa tengeralattjáró-flottája.

Ekkor egy értekezletet tartottak számos résztvevővel, köztük a vezérkari főnökkel, amely szóváltásba torkollott, mert a hadsereg ragaszkodott ahhoz, hogy nem kilenc, hanem csak öt tengeralattjáróra van szükség.

Végül Jaalon szerint a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét bízták meg a döntéssel, aki 2015 nyarán elfogadta a hadsereg véleményét arról, hogy csak öt tengeralattjáróra van szükség.

Azonban amikor 2016 februárjában a miniszterelnök Németországba készült, akkor a katonák számára váratlanul azt tervezte, hogy aláír Angela Merkel német kancellárral egy elvi megállapodást három további tengeralattjáró, és két tengeralattjáró-elhárító hadihajó megvásárlásáról.

Jaalon emiatt összetűzésbe került Netanjahuval, ami végül egy olyan egyezmény elfogadásával ért véget, amely szerint a német kormány csak szükség esetén, valamikor a jövőben, kész lesz eladni a kért haditengerészeti eszközöket.

Az izraeli kormányfő azzal érvelt Jaalonnak, hogy Németországban 2017 szeptemberében választások lesznek, és érdemes a jelenlegi kancellártól megkapni az ígéretet, noha a volt védelmi miniszter szerint az elöregedő tengeralattjárókat először 2029-ben kell majd cserélni.

Jaalon a tévében elmondta, hogy úgy érezte, hogy itt valami érthetetlen, de “még nem tudtam összefűzni a dolgokat, mert az információk egy része csak későbbről származik, például David Simrón nálam nem volt képben, nem tudtam, hogy ő is érintett, hogy ő képviseli a hajóépítő céget, Miki Ganort”.

Az izraeli rendőrség ezen a héten előállította, és napok óta kihallgatja  Eliezer Maromot, a haditengerészet volt vezetőjét, nyugalmazott tábornokot, valamint Miki Ganort, a tengeralattjárókat eladó ThyssenKrupp nevű német hajóépítő vállalat izraeli képviselőjét, Avriel Bar Jószefet, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesét, Ronen Semert, Ganor ügyvédjét, valamint David Simrónt, aki a miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje, és a korrupciógyanús üzletben Miki Ganort, a jelenleg legfőbb vádlottnak tekintett üzletembert is képviselte.

A helyi média szerint azzal gyanúsítják őket, hogy kenőpénzek fejében Miki Ganort tették meg a német ThyssenKrupp hajóépítő vállalat izraeli képviselőjének az addig – a tízes tévé szerint csekélyebb díjazásért – dolgozó Sajke Barkat helyett.

Jaalon azt állította, hogy tavaly február óta úgy érezte, hogy meg akarnak szabadulni tőle, hogy mindenbe belekötöttek, és végül három hónap múlva le is cserélték a védelmi minisztérium éléről, amikor a kormányoalícióba pártjával belépő Avigdor Liberman lett az új miniszter.

Móse Jaalon elmondta, hogy a történtekért felelősnek tekinti a miniszterelnököt. Szerinte dokumentum is van a miniszterelnök közvetlen részvételéről. Benjámin Netanjahut a rendőrség nem tekinti gyanúsítottnak a 1,5 milliárd dolláros (mintegy 450 milliárd forint), és az izraeli médiában a 3000-res aktának nevezett korrupciós ügyben.

Eddig még tanúként sem idézték be, s a kormányfő hangsúlyozta, hogy nem tudott Simrón érintettségéről a közbeszerzési üzletben. A húszas tévécsatornában csütörtökön a megbuktatását célzó médiakampánynak nevezte, hogy kapcsolatba hozták az üggyel.

 Jaalon a tévében mégis azt hangoztatta, függetlenül attól, hogy a nyomozóknak sikerül-e bizonyítékokat szerezniük, szerinte a miniszterelnök korrupt, és a volt védelmi miniszter meg van róla győződve, hogy le kell mondania.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑