Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2016. 11. 16.

A WHO a Jemenben dúló kolerajárvány drasztikus növekedésére figyelmeztetett

2016. 11. 16.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megkongatta a vészharangot a Jemen-szerte pusztító kolerajárvány miatt, amely az elszegényedett ország elleni 20. hónapja tartó szaúdi agresszió következtében ütötte fel a fejét, számolt be a Press TV.

Az ENSZ hétfőn tett bejelentést a járvány kapcsán egy november 1-jén és egy november 13-án készült jelentés alapján, miszerint az ország 11 tartományában 12 nap alatt a 2070 regisztrált gyanús megbetegedéses eset a duplájára, 4119-re nőtt.

alultaplalt-jemeni-fiu-szanaa

A szaúdi agresszió következményeként több százezer jemeni gyerek nem jutt megfelelő élelmiszerhez és ivóvízhez.

Jemenben a kolera megbetegedések száma továbbra is növekszik, aggodalomra adva okot egy kiterjedt járvány kirobbanására, figyelmeztetett a WHO jelentésében.

A jemeni egészségügyi létesítményeknek több mint a fele zárva van, vagy csak részlegesen működőképes. Az egészségügyi szervezet szerint a helyzetet tovább nehezíti a kritikus orvoshiány a körzetek több mint 40 százalékánál.

Az eddigi jelentések szerint nyolc ember halt meg a járványban, és nem kevesebb mint 56 másik vesztette életét akut hasmenés következtében.

saudi-jemen

A WHO adatai alapján a legtöbb kolera megbetegedés a délnyugat-jemeni Ta’izz és Aden tartományokban volt, hozzátéve, hogy 29 kerület és kilenc másik tartomány érintett a megbetegedéssel, amelyek összesen a lakosság felét adják.

A kolera a szennyezett ivóvízzel terjed és a kezeletlen esetek akár 15 százalékában lehet végzetes a megbetegedés.

Az ENSZ még a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a jemeniek 80 százaléka szorul valamilyen humanitárius segítségnyújtásra, hozzátéve, hogy több mint két millió ember, köztük 370.000 gyermek szenved súlyos alultápláltságban a háború sújtotta országban.

A nemzetközi szervezet hangsúlyozta, hogy ha a hadviselő felek közt nem születik hamarosan békemegállapodás, akkor Jemen összeomolhat, ami az egész régióra nézve aggasztó következményekkel járhat.

szaudi-bombazas-jemen-szanaa

A szaúdi vadászgépek bombázásának következményei a jemeni fővárosban

Jement, az arab világ egyik legszegényebb országát teljes kilátástalanságba sodorta Rijád 2015 márciusában indított katonai agressziója.

A nemzetközi riasztások ellenére folyamatosan nőtt a légicsapások száma, melyek nem kímélik a polgári célpontokat sem. Múlt hónapban például egy közösségi házat bombázott le Szaúd-Arábia a fővárosban, Szanaában, mely során több mint 140 ember halt meg, miközben egy temetésen vettek részt

A szaúdi háborút azzal a céllal robbantották ki, hogy aláássák a húszik Ansarullah Mozgalmát és visszaállítsák a volt elnök, Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmát, aki saját maga mondott le elnöki tisztségéről

Hétfőn a jemeni al-Masirah hírportál egy civil szervezet jelentését idézte, miszerint a szaúdi háború következtében a civil halálos áldozatok száma 11.403 főre emelkedett és mintegy 19.343 fő sebesült meg.

A jelentés szerint a legtöbb áldozat nők és gyermekek közül került ki.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑