Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 01. 08.

Az ISIL igazi arca – visszatért az újságíró, aki 10 napot töltött a terroristákkal

2015. 01. 08.

A világon az első nyugati újságíró, akit az Iszlám Állam beengedett a Szíriában és Irakban ellenőrzése alatt tartott területekre, hónapokig tartó tárgyalások után jutott el Törökországon keresztül Moszulba, a legnagyobb városba, amit a terrorszervezet elfoglalt.

A 74 éves újságíró a német sajtónak adott interjúban mondta el az első benyomásait, egyebek mellett azt, hogy ugyanabban a szállodában lakott Bengáziban, ahol a terroristák első áldozata, az amerikai újságíró, James Foley.

“Természetesen láttam a brutális videókat, ettől különösen tartottam a tárgyalások alatt, hogy hogyan tudom elkerülni a hasonló véget” – mondta Jürgen Todenhöfer.

November elején ezeket a területeket tartotta megszállás alatt az ISIL:

isis area

Az újságíró legerősebb benyomása az volt, hogy az ISIL “sokkal erősebb, mint amit itt gondolunk róla”. “Nagyobb, mint az Egyesült Királyság, és olyan rajongó lelkesedéssel támogatják, amit soha egyetlen háborúban sem láttam” – tette hozzá. Minden nap több száz harcra kész önkéntes jelenik meg a világ különböző pontjairól, mondta Todenhöfer.

martin gommel1

Az újságíró a Facebook oldalán több képet is közzétett arról, hogyan élnek az Iszlám Állam harcosai, például olyanokat, ahol az újságíró szerint német Heckler & Koch MG3-as fegyvereket tartanak a kezükben, amit egy nap “ellenünk fordíthatnak” – tette hozzá Todenhöfer.

Az ISIL terroristái a lebombázott házak romjaiból kialakított barakkokban alszanak. Moszulban nagyjából ötezer harcosuk van. A német újságíró úgy látja, hogy – habár az amerikaiak azt állították, hogy sikeres ellentámadást hajtottak végre a múlt héten – minden bombával, amit a nyugati hatalmak ledobnak és civileket ölnek meg, a terroristák számát növelik.

euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑