Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2022. 08. 17.

Abbász a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját

2022. 08. 17.

A holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát Mahmúd Abbász palesztin elnök Olaf Scholz német kancellár jelenlétében kedd este tartott közös berlini sajtóértekezletükön.

Abbász az AP hírügynökség tudósítójának azon kérdésére reagált, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét -, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez “ötven mészárlás, ötven holokauszt” – jelentette ki Abbász.

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a palesztin vezető válasza után bejelentette, hogy véget ért a tájékoztató, Olaf Scholz így nem reagált azonnal vendége kijelentésére. Röviddel a rendezvény után azonban pótolta ezt, a Bild című lapnak azt mondta, hogy “a németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármiféle relativizálása”.

Scholz a feszült hangulatú tájékoztató egy másik pontján rögtön elutasította Abbász azon kijelentését, amely ugyancsak Izrael palesztinokhoz fűződő viszonyára vonatkozott. Utóbbi azt mondta, hogy Izrael “apartheidrendszert” épített fel az ő népének elnyomására, mire a német kancellár kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a minősítést, és nem tartja megfelelőnek az apartheid kifejezést a helyzet leírására.

Azonban a német kancellárt így is számos bírálat érte, amiért csak az apartheid kifejezés használata miatt tiltakozott azonnal, a palesztinokkal szembeni izraeli politikát a holokauszthoz hasonlító megjegyzéshez pedig nem fűzött rögtön kommentárt.
Scholz rosszul kezelte a helyzetet mások között a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Friedrich Merz szerint.

A politikus Twitter-oldalán azt írta, hogy a kancellárnak “világosan és egyértelműen ellent kellett volna mondania a palesztin elnöknek, és meg kellett volna kérnie, hogy távozzon hivatalából”. De ezt ő sem a kancellári hivatal honlapján élőben közvetített tájékoztató után rögtön tette meg, hanem több órával később.

Olaf Scholz szerda reggel egy Twitter-bejegyzésben megerősítette álláspontját, mint írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Izraelben felháborodtak, hogy Abbász a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát

A cionista tel-avivi vezetés körében felháborodást váltott ki, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök kedd esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát – jelentette a helyi média szerdán.

“Mahmúd Abbász német földön azzal vádolta Izraelt, hogy ’50 holokausztot’ követett el. Ez nem csak erkölcsi szégyen, hanem szörnyű hazugság is”- írta a Twitteren Jaír Lapíd izraeli miniszterelnök, akinek apja, Tomi Lapid Budapesten élte át a vészkorszakot. “A holokausztban hatmillió zsidót gyilkoltak meg, köztük másfél millió gyereket. A történelem nem fog megbocsátani Abbásznak” – tette hozzá Lapid.

“Aljas és hamis dolgok, kísérlet a történelem eltorzítására és átírására” – mondta a Kan közszolgálati rádióban Beni Ganz védelmi miniszter, aki szintén magyar holokauszttúlélők gyermeke, és aki az elmúlt évben többször tárgyalt Abbásszal, az otthonába is hívva őt. “A békét keresőktől elvárható, hogy elismerjék a múltban elkövetett bűnöket, és ne torzítsák el a valóságot, írják át a történelmet” – tette hozzá Ganz.

“Miniszterelnökként nem voltam hajlandó találkozni sem, nemhogy politikai tárgyalásokat folytatni Mahmúd Abbásszal a hazai és külföldi nyomás dacára. Nem partner, aki tagadja a holokausztot, üldözteti a katonáinkat Hágában, és fizetést folyósít a terroristáknak” – mondta Naftali Bennett volt kormányfő.

“Felszólítom a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy hagyjanak fel Abbász legitimálásával, a vele való találkozókkal, tárgyalással” – fogalmazott Avigdor Liberman pénzügyminiszter, és kijelentette, hogy a kormánynak változtatnia kell az Abbásszal folytatott együttműködésén.

Liberman szerint a kormánynak nincs oka komolyan venni Abbász arra vonatkozó fenyegetéseit, hogy a palesztinok leállítják a rendszeres biztonsági egyeztetést Izraellel. “Csak e miatt a biztonsági koordináció miatt kulcsfigura, és hagyják meg az életét az egymással versengő palesztin terrorszervezetek” – vélekedett a pénzügyminiszter.

Liberman hozzátette: Abbász a szovjet Lumumba Egyetemen beadott doktori disszertációjában is elferdítette a holokausztot, ugyanis azt állította, hogy Izrael állam megalakítása előtt a cionisták együttműködtek a nácikkal.

Ajelet Saked belügyminiszter Twitter-üzenetében szintén Ganzot ostorozta, amiért találkozott azzal, “aki az izraeli katonák ellen harcol Hágában, és tagadja a holokausztot Németországban.”

“Nem szabad legitimációt adnunk neki, és semmiképpen sem hívhatjuk meg Ros Haájinnba” – írta, utalva Ganz lakhelyére, ahol a védelmi miniszter megbeszéléseket tartott Abbásszal.

“Abbász megjegyzése az ’50 holokausztról’ szégyenletes” – jelentette ki a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója, Dani Dajan a palesztin elnök berlini szavaira reagálva.

Abbász módosította a holokausztot relativizáló berlini kijelentését

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nagy nemzetközi felháborodás hatására módosította szerdán azon kijelentését, amelyben előző esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A ynet értesülése szerint Abbász visszakozását Izrael erős nyomásgyakorlása előzte meg, számos izraeli politikus elítélte a Palesztin Hatóság elnökének berlini kijelentéseit.

Abbásztól – a német kancellárral közösen tartott berlini sajtótájékoztatóján – az AP hírügynökség tudósítója azt kérdezte, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét -, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez “ötven mészárlás, ötven holokauszt” – jelentette ki Abbász kedden. Szerdán a berlini kijelentését módosító közleményben hangsúlyozta, hogy “a holokauszt az emberiség modern kori történelmének legszörnyűbb bűne.” Hozzátette, hogy nem állt szándékában tagadni a múlt században a náci Németország és kollaboránsai által elkövetett népirtás egyediségét, és hogy azt határozottan el kell ítélni.

A közlemény szerint “a bűncselekmények, amelyekről beszélt, a ‘Nakba’ óta az izraeli erők által a palesztin nép ellen elkövetett tömeggyilkosságok, ezek olyan bűncselekmények, amelyek sorozatát a mai napig nem sikerült megállítani”.
A ‘Nakba’, vagyis a ‘katasztrófa’ kifejezéssel a palesztinok az Izrael kikiáltását követő, a zsidó állam számára sikeres függetlenségi háborút jelölik, amelynek hatására akkor több százezer palesztin menekült el földjéről, mára több mint ötmilliós népességgé gyarapodva a világ különböző tájain.

A ynet kiemeli, hogy a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynökségében megjelentetett pontosítást személyesen Abbász nevében tették közzé, noha általában a hivatal nevében szoktak elnöki üzeneteket bejelenteni.

Több izraeli vezető bírálta Beni Ganz védelmi minisztert is, amiért az utóbbi években többször találkozott és tárgyalt Abbásszal. Ganz azzal utasította vissza a kritikákat, hogy “akik nem felelősek az izraeli civilek és katonák életéért, jól teszik, ha nem prédikálnak azokról a találkozókról, amelyek megakadályozták és megakadályozzák a következő háborút.”

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑