Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 02. 09.

Abbasz: Izrael kiakarja űzni a palesztinokat Gázából

2024. 02. 09.

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök által bejelentett támadási tervvel a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen a palesztinoknak az övezetből való kiűzése a cél – jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala.

A Ciszjordánia civil kormányzását végző Palesztin Hatóság vezetőjének hivatala hangsúlyozta: mind az izraeli, mind az amerikai kormányt felelősnek fogja tartani a terv megvalósulásának következményeiért.

A palesztin elnökség felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) figyelmét arra, hogy Izrael eme terve “fenyegeti a békét és a biztonságot a régióban, illetve globálisan is”. “Ez minden határon túlmegy” – tette hozzá.

Netanjahu pénteken utasította a megszálló cionista hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet a civilek kitelepítésére az egyiptomi határon található Rafahból.  A városban a Gázai övezet más térségeiből a harcok elől elmenekült palesztinok százezrei kerestek menedéket.

Vérfürdőre figyelmeztetnek segélyszervezetek Rafahnál

 Bármilyen, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is – közölték a térségben tevékenykedő segélyszervezetek pénteken.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

“Egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborúzni” – mondta Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács főtitkára.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑