Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 09. 29.

Abbasz: Jeruzsálem nem eladó

Mahmud Abbasz palesztin államfő felszólalásában kijelentette, hogy Jeruzsálem nem eladó, és a palesztin nép jogait nem lehet alku tárgyává tenni.

Abbasz elnök a New York-ban zajló 73. ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében Izrael mellett az amerikai adminisztrációt is keményen bírálta.

Az izraeli parlament által júliusban szoros szavazás mellett elfogadott „Zsidó nemzetállamról szóló törvényt” bíráló palesztin államfő kijelentette, hogy ez a törvény legalizálja az izraeli állampolgársággal rendelkező, és Izrael lakosságának 20 százalékát kitevő palesztinokkal szembeni diszkriminációt.

Abbasz közölte, hogy a zsidó nemzetállamról szóló törvény rasszista, és ellehetetleníti a két állami békemegoldás lehetőségét.

„Ez a nemzetközi jogba ütköző törvény minden vörös vonalat átlépett, és egy rasszista államot fog teremteni.” – mondta a palesztin vezető.

Felszólalásának egy jelentős részében Abbasz az amerikai adminisztrációt kritizálta, és kifejtette, hogy türelmesen várták a béketeremtési kísérletet, de Washington a folyamatban játszott szerepével és vállalásaival ellentétes döntéseket hozott és cselekedett.

Beszédében azt kérte, hogy az USA adminisztrációja vonja vissza a Jeruzsálem „Izrael fővárosaként” való elismeréséről szóló döntését, és álljon el a palesztinoknak nyújtandó segélyek megszüntetéséről, valamint az illegális zsidó telepekre vonatkozó határozataitól.

„Az efféle döntések aláássák a két állami megoldás lehetőségét”– jelentette ki Abbasz.

A palesztin államfő közölte, hogy a washingtoni kormányzat túlságosan is elfogult Izrael mellett, és kijelentette, hogy nem fogják elfogadni, hogy az USA egyedüli közvetítőként járjon el a palesztin-izraeli konfliktusban.

„Jeruzsálem nem eladó, és a palesztin nép jogait nem lehet alku tárgyává tenni” – szögezte le Abbasz, és kijelentette, hogy a regionális békéhez vezető út a kelet-jeruzsálemi fővárossal rendelkező független palesztin állam megalakulásán keresztül vezet.

A palesztin államfő megjegyezte, hogy a palesztin nép, amely már eddig is túl sokat áldozott fel ebben a folyamatban, továbbra is hisz a békében, és hozzáfűzte:

„Nem vagyunk a tárgyalások ellen, és soha nem utasítottuk el a tárgyalási javaslatokat. A béke érdekében továbbra is ki fogjuk nyújtani a kezünket.”

TRT

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑