Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 12. 24.

Abbasz szerint Netanyahu a felelős a ciszjordániai terrortámadásokért

2018. 12. 24.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szombaton kijelentette, hogy a Hamász a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jóváhagyásával beengedett katari segélyből finanszírozta az izraeliek elleni támadásokat, aminek a Ciszjordánia élő palesztinok fizetik meg az árát.

„Maga Netanjahu volt az, aki fogta és odaadta a pénzt a Hamásznak. Mit jelent ez? [A Hamász] fegyvereket, felszerelést és pénzt küldött ide,” – mondta Abbász a Rámalláh-ban tartott beszédében.

“90% -át lefoglaltuk. A maradék 10% -ot használták fel a legutóbbi műveletekhez,” utalva a közelmúltbeli terrortámadásokra Ciszjordániában.

„A Hamász magára vállalta a támadásokat. Izrael is elismerte, hogy a Hamász hajtotta végre őket. És mi is tudjuk, hogy a Hamász volt. Tehát [Izrael] pénzt ad nekik és mi fizetjük meg az árát [a Hamász támadásainak].”

A katari készpénz segély része egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodásnak a Hamász és Izrael között. A hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollár készpénz első részlete novemberben, míg a második december 6-án éjszaka érkezett a Gázai övezetbe Mohammed al-Emadi katari küldött közreműködésével.

Bár az elmúlt hetekben a határ menti tüntetések kevésbé voltak erőszakosak, Ciszjordániában az elmúlt két hétben megszaporodtak terrortámadások, melyekért Izrael a Hamászt tette felelőssé. Reagálva a helyzetre a terroristák utáni hajsza mellett az izraeli hadsereg növelte katonai tevékenységét a területen, és fokozta a palesztinokra vonatkozó korlátozásokat.

A palesztinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász erőszakkal megszerezte magának a Gázai övezetet Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjától, azóta Abbász csak az autonóm területek irányítására jogosult Ciszjordániában.

A Hamászt azonban nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

Abbász augusztusban kijelentette, hogy a palesztin területeket nem irányíthatja két különálló szervezet, és ha a Palesztin Hatóság nem kapja meg a Gázai övezet teljes ellenőrzését, a Hamásznak kell teljes felelősséget vállalnia a területért.

De szombaton Abbász azt is közölte, hogy a Palesztin Hatóság

„nem fogadja el, hogy a Hamászt terrorszervezetként tartsák számon.”

„A Hamász a palesztin nép része. Szinte minden kérdésben más véleményen vagyunk a Hamásszal, akik anarchiát teremtenek Ciszjordániában, de ezek a kérdések ránk, palesztinokra vonatkozó ügyek. Nem fogjuk elfogadni a Hamász elítélését.”

Netanjahu múlt vasárnap közölte, hogy figyelmeztetést küldött a Hamásznak a Ciszjordániában elkövetett halálos támadások után, melyek közül két fegyveres támadásért a gázai székhelyű szervezet vállalta a felelősséget.

“Világos üzenetet küldtem a Hamásznak – nem fogadunk el olyan szituációt, mely fegyverszünetet jelent Gázában és terrorizmust Ciszjordániában,”– mondta a miniszterelnök a kabinetülésen.

“Súlyos árat fognak fizetni a támadásokért.”

Múlt héten két fegyveres támadásra került sor Ciszjordániában a 60-as úton, az egyik az Ofra-csomópontnál december 9-én, a másik pedig a Givát Asszaf-csomópontnál december 13-án.

December 9-én fegyveresek egy elhaladó járműből tüzet nyitottak egy buszmegállóban várakozó izraeli csoportra Ofra bejáratánál, megsebesítve hét személyt, köztük egy terhes nőt, akin az orvosok sürgősségi császármetszést hajtottak végre. A koraszülött pár nappal később elhunyt.

December 13-án délelőtt egy palesztin fegyveres tüzet nyitott a Givát Aszaf előörs melletti buszmegállóban lévő izraeli katonákra és civilekre, megölve Juvál Mor Joszef őrmestert (20) és Joszef Cohen tizedest (19). A támadásban súlyosan megsebesült egy másik katona és egy civil nő is.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑