Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2019. 02. 18.

Abbász szóvivője: a “bebörtönzött hősök” megélhetésének befagyasztása izraeli kalózkodás

2019. 02. 18.

Vasárnap az izraeli biztonsági kabinet elfogadta annak, a még tavaly benyújtott törvénynek a gyakorlati alkalmazását, amely több mint félmilliárd sékel, a fogvatartottak és családjaik részére utalt jóléti kifizetések levonását jelenti az Izrael által a Palesztin Hatóságnak fizetett adóbevételekből.

A biztonsági kabinet közleménye szerint az izraeli miniszterek, Benjamin Netanyahu miniszterelnökkel közösen meghozott döntése értelmében 502.697.000 sékelt (39 milliárd Ft.) befagyasztanak a Palesztin Hatóság adóbevételeiből. A döntéshozók szerint a fogvatartott palesztinok  családtagjaiknak a ramallahi vezetés tavaly évben ennyi támogatást fizetett ki.

Izrael havonta mintegy fél milliárd sékelt gyűjt be vámokra, amelyeket az izraeli kikötőkön áthaladó palesztin piacokra szánt árukra vetnek ki, majd a pénzt átutalja a Palesztin Hatóságnak.

A biztonsági tisztviselők most is és már tavaly, a javaslat megszavazásakor is figyelmeztetettek arra, hogy a törvény alkalmazása sértheti a biztonsági együttműködést a Palesztin Hatósággal és destabilizálhatja, a gazdaságilag amúgy is ingatag térség helyzetét.

.A levonások pontos adatairól nem nyilatkozott az izraeli kabinet, de a helyi média szerint a pénzt valószínűleg fokozatosan fogják levonni.

Mahmud Abbász szóvivője azonnal reagált a bejelentésre, figyelmeztetve Izraelt arra, hogy “a bebörtönzött hősök” megélhetésének ellehetetlenítésére tett kísérleteket nem fogadják el.

Nabil Abu Rudeineh, Abbász szóvivője, a törvényt alkalmazását “kalózkodásnak” nevezte és figyelmeztetett arra, hogy a döntés komoly következményeket fog maga után vonni, amikor napirendre kerül a palesztin vezetők tanácskozásán a napokban.

„Úgy véljük, hogy ez az önkényes izraeli döntés egyoldalú semmibevételét jelenti az aláírt megállapodásoknak, beleértve a párizsi jegyzőkönyveket is” – utalt a szóvivő az oszlói megállapodás egy mellékletére, amely meghatározza Izrael és a Palesztin Hatóság közötti gazdasági kapcsolatokat.

Rami Hamdallah, a Palesztin Hatóság megbízott miniszterelnöke elmondása szerint, az adóbevételek kifizetésének csökkentése „részét képezi a Nemzeti Hatóság megsemmisítésére irányuló tervnek.”

„ Az adókifizetés levágása veszélyezteti a palesztin gazdaságot, és azzal fenyeget, hogy nem tudjuk időben kifizetni a munkavállalók bérét,” – tette hozzá Hamdallah.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑