Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 01. 07.

Abszolút diktatúra – Erdogan leszámol az ellenfeleivel

2016. 01. 07.

Isztambulban szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg az a per, amelyben 69 embert azzal vádolnak, hogy erőszakkal akarták megbuktatni a török kormányt. Sokan úgy látják, hogy az eljárás Recep Tayyip Erdogan elnök bosszúja Fethullah Gülen ellen, aki segített leleplezni a hatalom korrupciós ügyeit – közölte az Euronews.

“Azt, hogy a vádlottak állítólag erőszakos hatalomátvételre készültek, a nyomozók szolgálati fegyverével akarják bizonyítani.”

A fő vádlott, a 74 éves muszlim hitszónok már régóta az Egyesült Államokban él, ezért in absentia, vagyis a távollétében tartották meg a tárgyalást.

A védelem szerint az ügy kizárólag politikai jellegű, erre utalnak a bíróságon bemutatott bizonyítékok is. Gülen ügyvédje, Nurullah Albayrak azt mondta, hogy csak a rendőrség 2013. decemberi korrupcióellenes nyomozásának aktáit vették elő. Azt, hogy a vádlottak állítólag erőszakos hatalomátvételre készültek, a nyomozók szolgálati fegyverével akarják bizonyítani.

Erdogan és Gülen egykor szövetségesek voltak, az utóbbi években viszont éppen a szembenállásuk határozza meg a török politikát.

Bár a hatalom felkészült a tüntetésekre az isztambuli Igazságügyi Palotánál, a vádlott hitszónok hívei nem jelentek meg. A per, amelyet Erdogan elnök kezdeményezett, csendesen kezdődött.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑