Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 26.

Adam története: A robbanástól megnémult

2015. 05. 26.

Adam nem beszél, mióta egy légitámadásban megsérült. A hatéves menekült gyereket is Sára nővér gondozza. Az apáca és csapata, ahogy tudja, enyhíti a háború borzalmait, és mindent megtesznek, hogy a gyerekek normális életet élhessenek.

A polgárháború már 2011 óta tombol Szíriában. „Az a határozott benyomásunk, hogy az emberek lelkiállapota romlik” – állítják a helyiek. – Minden második gyereken jól érzékelhetők a súlyos lelki sérülések nyomai. Ez az állandó harci cselekmények következménye.

Sára nővér (nevét biztonsági okokból megváltoztattuk), a CSI szíriai partnere, a menekültek gondozására tette föl az életét. A pszichológiai gyógyítás mellett élelmiszer-, ruha- és gyógyszersegéllyel látja el őket. A katolikus apáca társai az önkéntes támogatókkal együtt nyelvi tanfolyamokat és számítógépes kurzust is tartanak a gyerekeknek. Szabadidőprogramjaikon játszanak, táncolnak, sőt egy kis színházat is berendeztek, hogy oldják a gyerekek súlyos háborús sérüléseit.

Forradalomra kényszerítve

Egyikük a most 9 éves Adam. Szívesen játszik a többiekkel, és élvezi a szabadidőprogramokat – de nem beszél. Édesanyja elmeséli a történetét: „Aleppótól délre egy kisvárosban éltünk. Nem voltunk gazdagok, de nem panaszkodhattunk. A férjem egy autógumi szervizben dolgozott, és mellette zenélt. Adam a testvéreivel örömmel járt iskolába, és nagyon jó tanulók voltak.

A mi kis városunkból 2011. áprilisban sokan beköltöztek a városba, a maradókat pedig arra kényszerítették, hogy csatlakozzanak a forradalomhoz. Péntekenként jöttek a fegyveresek. „Elkezdték fenyegetni a gyerekeket, hogy ne járjanak iskolába, a kereskedőkkel, bolttulajdonokkal pedig bezáratták az üzletüket.” Videókon mutatták, hogy a lakosság csatlakozott a forradalomhoz. „Pár hónappal később elkezdtek bombázni minket. Sokan meghaltak. Az én fiam minden nap pánikrohamot kapott. Elfogyott a pénzünk és fogytán volt az élelmünk. A forradalmárok 2012 júniusában ultimátumot adtak a még ott élőknek: vagy csatlakozunk hozzájuk, vagy azonnal végleg eltűnünk.”

Három éve néma

Erre már az egész család a teljes rokonsággal elhagyta a szülővárost. A szomszédos faluban élő barátaiknál húzták meg magukat. 35 ember élt két szobában. A menekültek mind a barátokra voltak utalva. De hamarosan ezt a falut is elérte a háború szele. A szíriai légierő egyik bombatámadásában 24 ember halt meg. „Adam a fején sérült meg – emlékszik vissza az édesanya. – Azóta nem beszél.”
A család ezután két másik településen keresett menedéket, de eredménytelenül. Végső elkeseredésükben már csak a messzi tengerpart maradt, amely viszonylag sértetlenül vészelte át a harcokat. „Itt a gyerekek nagyobb biztonságban érzik magukat, de állandóan félnek és rémálmaik vannak.

Adam édesanyja ma is arról álmodozik, hogy egyszer még visszatérhetnek a szülővárosukba. De az jelenleg is az iszlámista lázadók fészke.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

Back to Top ↑