Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2016. 05. 23.

Afgán kormányfő: meghalt Manszúr molla, a tálibok vezetője

2016. 05. 23.

Megerősítette Manszúr mollának, a tálib szélsőséges mozgalom vezetőjének a halálhírét Abdulla Abdulla afgán kormányfő és az afgán hírszerzés vasárnap.

Az afgán kormányfő közölte: Aktár Mohamed Manszúr tálib vezető egy dróntámadásban meghalt. A gépkocsiját a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban, Dalbandin körzetében érte a dróncsapás.

Az afganisztáni hírszerzés is megerősítette a tálib vezető halálát. Közölte: a tálib vezető “másokkal” utazott a gépkocsijában, amikor utolérte a vég.

Korábban egy tálib parancsnok arról számolt be, hogy Manszúr molla az ugyancsak Beludzsisztánban lévő Nuskiban vesztette életét.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője korábban közölte, hogy támadást hajtottak végre Manszúr molla ellen Afganisztán és Pakisztán határvidékén, de nem adott még tájékoztatást arról, hogy sikeres volt-e a dróncsapás. Az amerikai hatóságok egyelőre nem erősítették meg a szélsőségesek vezetőjének a halálát.

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két évvel korábban meghalt – az afgán hírszerzés szerint – a pakisztáni Karacsi egyik kórházában. Manszúrt korábban Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

Tekintettel arra, hogy Omár molla halálát a tálibok két évig titokban tartották – amennyiben valóban meghalt Manszúr molla -, időbe fog telni, hogy a szélsőségesek ezt hivatalosan elismerjék – írta a Reuters. Hozzátette: Manszúr molla halála a szélsőséges mozgalom vezetéséért való küzdelmet válthat ki, ami még nagyobb töréseket idézhet elő a tálib frakciókon belül, hiszen Omár molla utódlása miatt is belviszály keletkezett.

A Reuters hírügynökség eközben arról számolt be, hogy rakétákat lőttek ki a nyugat-afganisztáni Herát városára. A lövedékek eltalálták az azonos nevű tartomány kormányzójának a hivatali épületét és a közelben lévő lakóházakat, legalább egy civil meghalt. Herát rendőrfőkapitánya megerősítette, hogy legalább három rakétát lőttek ki a kormányzó hivatalára, ahol éppen biztonsági tanácskozást tartottak.

Egyelőre nem tudni, hogy a rakétatámadás összefüggésben volna-e Manszúr molla halálhírével.

Orientalista.hu – Inforádió/MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑