Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2016. 02. 05.

Afganisztánban valami készül – szélsőséges fegyveres csoportok gyülekeznek

2016. 02. 05.

A tádzsik hatóságokat aggodalommal tölti el a Kabulnak nem engedelmeskedő, több mint ötezer főt számláló fegyveres csoportok jelenléte az afgán-tádzsik határ térségében. Dusanbét aggasztja több ezer szélsőséges fegyveres afganisztáni összegyűlése. A közép-ázsiai ország tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, így szükség esetén számíthat Oroszországra.

Figyelemmel kísérik a helyzet alakulását a tádzsik titkosszolgálatok a Kunduz tartománybeli településeken, biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, megerősítették a tádzsik Pjandzs körzetben működő határvédelmi alakulatot. Afgán sajtóértesülések szerint az afganisztáni Imam Szahib határtelepülésen több száz külföldi zsoldos gyűlt össze.

A GKNB illetékese szerint az 1344 kilométeres tádzsik-afgán határ mentén mintegy 5000 olyan fegyveres gyűlt össze, akik nem engedelmeskedik Kabulnak. Arról is beszámolt: a fegyveresek nagy része a tálib mozgalomból való, néhány tucatnyian pedig tádzsikok.

Úgy fogalmazott, hogy Dusanbe “nem becsüli alá, sem túl a fegyveres csoportok jelentette veszélyt”. A tisztségviselő elmondta: Tádzsikisztán elegendő erőkkel rendelkezik ahhoz, hogy visszaverje az esetleges támadásokat, ugyanakkor pedig a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagjaként számíthat szövetségesei, különösen Oroszország segítségére is.

A tádzsik hatóságok tudomása szerint 900 tádzsik állampolgár harcok Irakban, Szíriában vagy Afganisztánban, többségük a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet soraiban. Különböző források szerint 150-250 tádzsik már életét vesztette az ottani biztonsági erőkkel vívott harcokban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑