Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 07.

Afgánok és perzsák harcolnak a szíriai kormány oldalán

2016. 01. 07.

 Az iráni médiában a „szent sír védelmezőinek” nevezik az iráni és afgán félkatonai szervezetek harcosait, akik a szíriai hadsereg és a libanoni Hezbollah oldalán fegyvert fogtak Szíriában.

 Azzal igazolják részvételüket, hogy a síiták szent helyeit fenyegető támadásokkal szállnak szembe, elsősorban Damaszkusz közelében –adta hírül az Euronews.

A beavatkozásnak azonban ára is van: a múlt héten Ahmadinezsád volt elnök egyik korábbi testőre, Abdullah Bageri esett el Aleppónál, két hete az iráni hadsereg elit gárdájának egyik parancsnokát, Husszein Hammedanit ölték meg ugyanott. Ő volt a legmagasabb rangú iráni katona, aki egy hadművelet során, külföldön vesztette életét.

#شهیدمجاهد رضا خاوری از فرماندهان تیپ فاطمیون در سوریه به شهادت رسید.#شهادتت_مبارک

Szerző: ‎برای دفاع از حرم حضرت زینب میخوایم بریم سوریه II‎, 2015. október 25.

Egyes becslések szerint az akár kétezer fős iráni elitalakulat részt vesz a Szíriában működő terrorszervezetek elleni hadműveletben, összefogva az orosz légierővel és a Szíriai Arab Hadsereggel.

Szíria és Irán között szoros katonai szövetség van, ezért Teherán a háború első éveiben kiképzőtiszteket és tanácsadókat küldött Damaszkusznak, ezzel támogatva a szíriai kormányerőket a terrorizmus elleni harcban.

A szélsőséges vahabita és szalafita nézeteket való szervezetek a vallási kisebbségek, köztük a síiták szent helyeit kezdték elpusztítani, ennek hatására iraki, iráni és afgán önkéntesek jelentkeztek a síita helyek megvédésére.

Az iszlám egy prófétájának lányáról elnevezett Fatemiunsz alakulat Iránban élő afgán bevándorlókat toborzott és képzett ki mielőtt elindította volna őket a szíriai bevetésre.

A szíriai kormány oldalán harcoló milíciák számos síita szent hely védelmében vesznek részt. Az Abu Fadel Al-Abbasz iraki milícia főként a Damaszkusz közeli Ali Imám lányának Zeinab mauzóleumát védik.

 

Aleppoi csatákban is részt vesznek:

شهید مصطفی صدر(سید ابراهیم) فرمانده گردان عمار لشگر فاطمیون در شب عاشورای حسینی در حلب سوریه به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

Szerző: ‎شهدای فاطمیون ،جوانان شیعه افغانستان مدافع حرم‎, 2015. október 25.

Az iráni elit alakulatok számos hadműveletben vettek és vesznek részt. Az Aleppo tartományban tevékenykedő terrorszervezetben és a tartományi székhely Aleppo városáért vívott csatákban az iráni alakulatok az első sorokban harcolnak.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑