Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 02. 01.

Afrikai államokhoz fordult a palesztin vezető

2018. 02. 01.

Mahmud Abbasz palesztin elnök az afrikai országok felé fordult. Abbasz szerint az Egyesült Államoknak a jövőben nem lesz szerepe a Palesztinát érintő ügyekben. A palesztin népet érintő kérdéseket szerinte az ENSZ tagállamokkal közösen kell megvitatni. Mindezt az Afrikai Unió Addisz Abebában tartott ülésén mondta el.

A palesztinok már hosszú ideje kifogásolják, hogy az Egyesült Államok elfogult Izrael irányába és a közel-keleti kérdésekben inkább a cionista állam mellett áll. Mindezt akkor elégelték meg, amikor Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael állam fővárosaként és egyúttal döntött az amerikai követség Jeruzsálembe történő áttelepítéséről. Ez a döntés nemzetközi szinten is elégedetlenséget váltott ki és több mint 120 ENSZ állam szólította fel az amerikai elnököt, hogy vonja vissza a döntését.

A palesztin nép ugyanis hosszú ideje Kelet-Jeruzsálemet tekinti Palesztina fővárosának. És azt szeretnék ha ez lenne a majdan létrejövő önálló palesztin állam központja. Mahmud Abbasz ezért kijelentette, hogy

,,A jövőben nem ismerjük el az Egyesült Államok szerepét a politikai folyamatokban, hiszen az elfogult Izrael irányában.,,

Éppen ezért a palesztin elnök Kínába és Oroszországba küldött delegációkat azért, hogy őket kérje fel arra, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a közel-keleti tárgyalásokban.

A palesztin elnök az Afrikai Unió ülésén azt is kijelentette, hogy népe jövőjét az 1967-es határokkal képzeli el és Izraelnek meg kell szüntetnie a Palesztin Állam területeinek megszállását, beleértve ebbe Kelet-Jeruzsálemet is.

Ez azonban komoly kérdés lesz, hiszen Izrael 1967 óta jelentős terjeszkedést hajtott végre a palesztin területeken. Illegális telepek jöttek létre, sőt vannak olyan szélsőséges zsidók által létrehozott települések, melyeket még az izraeli kormány is illegálisnak minősít.

A terjeszkedés és a palesztin nép rovására történt demográfiai változások miatt jelentős eltérés tapasztalható az 1967-es állapotokhoz képest. Ehhez az is hozzájárul, hogy az izraeli kormány direkt a palesztin területeken létrehozott új városokba telepíti le az újonnan Izraelbe érkezett (,,alijázó,,) európai vagy amerikai zsidókat. Az izraeli kormány ugyanis biztos abban, hogy a lakosság összetételét figyelembe véve fogják meghúzni a jövőben létrejövő palesztin állam határát.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑