Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Interjú

2017. 04. 21.

Ahmadinedzsád: “Aki a népet szereti, azt a nép is viszontszereti.”

2017. 04. 21.

Május 19-én elnököt választanak Iránban. A volt elnök, Mahmud Ahmadinedzsád is indul, akinek a 2009-es, vitatott választási győzelme az Iszlám Forradalom óta nem látott mértetű tiltakozási hullámot váltott ki. Indulása most is óriási hullámokat gerjesztett az iráni politikában. Exkluzív interjúnkban a nukleáris megegyezésről, saját politikai helyzetéről és a szír konfliktusról is kérdeztük.

Milyen változásokat lát Iránban ahhoz képest, amikor még Ön volt az elnök?

 A könyörületes Isten nevében köszöntöm az önök csatornájának nézőit és hallgatóit, önt és a kollégáit is. Az akkori és a mostani Irán között nagyon sok a különbség. A világ egyfolytában változik. Nincs két egyforma nap egy ember életében, ugyanez igaz egy országra vagy egy nemzetre. De nem hiszem azt, hogy erősebbek lennénk akár politikai, akár gazdasági értelemben.

Az ön elnöksége alatt a fő problémát a nemzetközi gazdasági szankciók okozták, amelyek nehéz helyzetbe hozták az ön hazáját. A nukleáris megállapodás után a szankciók nagy részét megszüntették, és ezek a problémák megszűntek. Mi a véleménye a nukleáris megállapodásról?

 Ez egy törvényerejű egyezmény, amelyet Irán és több más ország aláírt. Iránban a megfelelő hatóságok elfogadták és a Legfelsőbb Vezető is elkötelezte magát mellette. Vagyis ez egy törvényi erővel rendelkező megállapodás. Ugyanakkor a megegyezésről szóló nyilatkozatok és interjúk úgy tüntetik fel, mintha ez a megállapodás a világ összes problémáját megoldotta volna. Mintha valamennyi ENSZ-szankciót, egyoldalúan vagy kollektíven bevezetett illegális szankciót feloldottak volna, a jó nemzetközi kapcsolatok egyik percről a másikra helyreálltak volna, és minden probléma meg lenne oldva. Én úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben nem tájékoztatták megfelelően a nemzetet. Láttuk, hogy amit mondtak, az nem vált valóra. Továbbra is vannak érvényben szankciók, sőt új szankciókat vezettek be, másokat meghosszabbítottak. A megállapodásban a további jogi lépések sem lettek meghatározva.

Én úgy gondolom, hogy ha ilyen magas szinten köttetik egy megálapodás, akkor az embereket korrektül kell tájékoztatni, ki kell kérni a véleményüket, mert végső soron az ő életükre is hatással lesz. Egyébként a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az iráni fél valamennyi vállalását teljesítette, ugyanakkor a másik oldalról ugyanez nem mondható el. Szerintem nekik is teljesíteni kell, amit vállaltak.

 Miért indult az elnökválasztáson harmadszor is? Korábban Hamenei ajatollah is azt tanácsolta, hogy ne vegyen részt az elnöki posztért folytatott versenyben. Ön a válaszában formálisan bejelentette, hogy nem tervez indulni, Azután mégis indult. Miért? A döntéséről sokan azt mondják, hogy ezzel kihívást intézett Hamenei ajatollahhoz. Ön hogy látja?

Nézze, minden egyénnek kötelessége részt venni a közösség ügyeiben. Nem lehet azt mondani valakinek, hogy ő maradjon távol a közügyektől. Irán szabad ország, mindenkinek lehet ötlete, terve, részt vehet a választáson, megméretheti magát az emberek szavazatáért. Bárki, aki úgy gondolja, hogy tehet valamit a hazájáért, vagy hogy ő jobban tudná csinálni, az előreléphet. Én sem vagyok kivétel. Ahogy azt a regisztráció napján elmondtam, a Forradalom Vezetője nem parancsot adott, hanem csak tanácsot, külön hangsúlyozva, hogy nem mondhatjuk meg az embereknek, hogy induljanak vagy ne. Azóta a politikai helyzet teljesen megváltozott. Az iráni politika már nem két, hanem többpólusú. Már a regisztráció napján bejelentettem azt is, hogy azért indulok a választásokon, hogy támogatást nyújtsak barátomnak és testvéremnek, Hamid Baghaeinek, volt alelnökömnek.

Bízik abban, hogy a jelentkezését elfogadja az Őrök Tanácsa?

Semmi okuk, hogy ne tegyék. Miért ne tennék?

A Legfelsőbb Vezető nyilvánvalóan támogatta az ön indulását 2009-ben, most pedig, úgy tűnik, nem támogatja. Mi a véleménye erről?

Ő minden kormányt támogat, a jelenlegit is. Ha ő nem támogatta volna, akkor a jelenlegi kormány nem hozhatta volna tető alá a nukleáris egyezményt, és nem válthatta volna valóra a terveit.

Két jelölt, aki önnel szemben elindult a 2009-es választáson, még most, nyolc évvel később is házi őrizetben van. Mit gondol erről?

Már máskor is elmondtam, egyáltalán nem szeretem, ha bárhol a világon valakit őrizetben vagy börtönben tartanak. Nem szeretem.

Ennyi a válasza?

Megkérdezte a véleményem, elmondtam, hogy nem tetszik: ennyi.

Sajtókommentárok és egyes politikai körök szerint ön és a volt alelnöke csak azért jelöltették magukat, hogy mentességet szerezzenek bizonyos politikai és gazdasági korrupciós ügyekben. Mi a válasza ezekre a kritikákra?

Nézze, van egy általános jellegű megjegyzésem a világ valamennyi politikusa számára. Ahhoz, hogy valaki politizálásba fogjon, őszintének kell lenni, és el kell kötelezni magunkat az erkölcs és az emberi jogok mellett. Ha más eszközökhöz folyamodunk a politikában, az nem vezethet jóra. A hazugságok, a vádaskodás, a pletykák terjesztése nagyon rossz. Vannak olyan riválisaink Iránban, akik csak ehhez értenek. Egyik vádat hozzák fel a másik után anélkül, hogy bármit is bizonyítanának. Istennek hála, egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni, természetesen, hiszen ilyen bizonyíték nem létezik.

Baghaei úr életét minden lehetséges eszközzel megnehezítették. Számos intézmény számos tisztviselője vizsgálta át a profilját, de semmit nem találtak róla. Ugyanakkor vannak emberek, akik azt hiszik, hogy ha eleget ismételgetik a hamis információkat, akkor azok a társadalom számára valósággá válnak.

Jogi értelemben nincsen ügy. Sok mindenki ellen érkezhetett feljelentés, hiszen feljelentést tenni, keresetet indítani könnyű. Ehhez elég egy beadványt beadni, kap az ember egy regisztrációs számot, és kész. De azok, akik így tettek, semmit sem tudtak bizonyítani Baghaei úr ellen, ellenem vagy a barátaink ellen. És soha nem is lesznek rá képesek.

A principalista pártból érkezett, de ma…

Mit ért principalista párton?

A párt, amely magát jelölte.

Ez nem így van. A principalisták soha nem támogattak engem. Több politikussal is kapcsolatban voltam, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak. Ugyanakkor ha principalistán azt értjük, hogy olyan ember, aki elkötelezett egy meghatározott elvrendszer mellett, akkor ezt szívesen veszem magamra. Én is elkötelezett vagyok bizonyos humanista elvek és értékek mellett, amelyeket a politikai rivalizálás kedvéért sem vagyok hajlandó feladni. A célom végső soron az, hogy javítsak a népem helyzetén az ország és az egész világ érdekében.

Fel tudja mérni, hogy áll a népszerűsége?

Jó viszonyt ápolok a néppel. Ehhez elég, ha a saját szívébe tekint az ember. Aki szereti a népet, azt a nép viszontszereti.

Úgy értem, ha az Őrök Tanácsa elfogadta a jelöltségét, akkor jól fogadják-e majd az emberek?

Igen, azt hiszem, jól fogadják majd.

Ön levelet írt Donald Trumpnak a megválasztása után. Mi volt a levélben, és kapott-e rá választ?

Nem olvasta a levelet?

De igen, csak öntől szeretném hallani.

– A levélben elég világosan fogalmaztam. Trump úrnak voltak állításai, és tett bizonyos ígéreteket az embereknek. Emlékeztettem őt az ígéreteire és elmagyaráztam, hogy teljesítheti be azokat. Ez emberi kötelességem volt. Mindannyiunknak van ilyen kötelezettsége, hogy időnként emlékeztessük a másikat az ígéreteire, függetlenül attól, hogy elfogadja-e ezt vagy nem. Én megtettem a köteleséggem. Megmondtam neki, mi helyes és mi helytelen.

És válaszolt?

Nem számítok rá, hogy válaszolni fog, hiszen ez nyilvános diplomácia, ami nem követeli meg, hogy a megszólított külön a kezdeményezőnek válaszoljon. A cél az volt, hogy úgy szóljak az egész emberiséghez, hogy közben egy konkrét embert szólítok meg.

Beszéljünk a szíriai konfliktusról az amerikaiak közvetlen beavatkozása után. Ön szerint merre tartanak az események Szíriában?

Azt gondolom, hogy Trump úr annak ellenére lépett a háború útjára, hogy a népének egészen mást ígért. Már mondtam, és újra el fogom mondani: ez a háború véget fog vetni az egyesült Államok globális egyeduralmának. Ezt sok mindennel alá tudom támasztani, de az okok kifejtésére itt nincs idő. Iránnak, az Egyesült Államoknak Szaúd-Arábiának, Törökországnak, mindannyiunknak össze kell fognunk, azért, hogy Szíriában béke, biztonság és valódi párbeszéd legyen. Kötelességünk segíteni a szíriai népet a szuverenitás gyakorlásában. Tiszteletben kell tartani az ország szuverenitását, hagyni a szír népet eldönteni, merre halad tovább, és ezt a döntést tiszteletben kell tartani. Ebben a tekintetben senki nem állhat a szíriai nép fölött.

 Az elnöki mandátum lejárta után mivel töltötte a szabadidejét?

– Tanultam és tanítottam az egyetemen, kutatni is kell. A saját területemen is végeztem kutatásokat, de végheztem politikai, gazdasági és diplomáciai kutatásokat is. Az időm jelentős részét arra szántam, hogy egyszerű emberekkel, iráni vagy nemzetközi viszonylatban fontos figurákkal találkoztam. Sportoltam, utaztam és szórakoztam is.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑