Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 01. 15.

Akinci Ciprusról: A pozitív eredményre és forgatókönyvre kell koncentrálnunk

2017. 01. 15.

Az Euronews tudósítója, Sertac Aktan interjút készített Mustafa Akincivel, a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság vezetőjével.

– Hogyan értékeli Görögország pozícióját a tárgyalásokon, és azt, hogy több időt kértek? Úgy tűnt, mintha a konferencia előtt gyorsabban haladtak volna a dolgok. Gondolja, hogy ha csak a ciprióták tárgyalnának egymás közt, akkor gyorsabban érnének el eredményt?

– Görögország bevonódása a folyamatokba kicsit későn jött. Törökország jobban involválódott, és már hosszabb ideje. Ezért több időt vesz igénybe Görögországnak, hogy felzárkózzon a fejleményekhez. Talán a saját gazdasági nehézségei is szerepet játszanak vagy talán az is, hogy a görög cipriótákat egy külön államnak ismerik el, egy különálló identitásnak, és emiatt másmilyen a kapcsolatuk Görögországgal, mint amilyen a miénk Törökországgal.
Úgy tűnik, hogy Görögország kevésbé folyt bele, míg Törökország sokkal inkább bevonódott és naprakészebb. Végülis az számít, hogy a sziget biztonságát garantáló mindegyik hatalom pozitív szerepet játszik. Ez látható a nyilatkozataikból, ahogyan elkötelezik magukat a megoldásért tett erőfeszítések mellett, és vállalják, hogy támogatják a mi erőfeszítéseinket. A pozitív eredményre és forgatókönyvre kell koncentrálnunk anélkül, hogy a garantáló országoktól bármilyen negatívumot várnánk. Így képesek vagyunk kiküszöbölni a lehetséges zökkenőket és félreértéseket menet közben.

– Számít arra, hogy a görög ciprióták egy új térképpel hozakodnak elő vagy önök készítenek egy újat? Ez a téma egy új dolog, amivel minden tárgyaláson találkozunk mostantól? Elmesélné az ezzel kapcsolatos anekdotáját?

– Amint a görög fél belépett a tárgyalásra, Nikosz Anasztasziadisznál már ott volt az elutasító levél. Még mielőtt látta volna a mi térképjavaslatunkat, ő már megírta az elutasítását. Így senki sem várhat drámai változást a térképünkön.

– Azt mondta, hogy Nagy-Britannia nem túl lelkes attól, hogy garantáló állam, és sokkal inkább a katonai bázisaival kapcsolatos érdekeire fókuszál. Ön szerint mennyiben tud Nagy-Britannia és az Európai Unió hozzájárulni a megoldáshoz? Mennyire pozitív és konstruktív a szerepük? Mit vár január 18-tól?

– Nagy-Britannia könnyen feladná a garantáló állam szerepét, de semmi áron nem adja fel a bázisait. Az ő hozzájárulásuk kevés a mi erőfeszítéseinkhez. Az Európai Unió sem sokban más, az ő érdekeik a görög ciprióták uniós tagságából származnak. Az EU csak megfigyelő, és az is marad, amennyire mi látjuk. A két igazi szereplő a szigeten élő két nép.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑