Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 03. 10.

Aknavetőkkel támadják a menekülő civileket a kelet-ghoutai iszlamisták

2018. 03. 10.

Menekülő civilek konvoját vették tűz alá aknavetőkből iszlamista ellenzéki fegyveresek csütörtökön Kelet-Ghoutában. A mintegy háromszáz család az iszlamisták kezén lévő térség déli kijárata, Mleha települése felé tartott – közölte Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, a szíriai orosz békéltető központ szóvivője.

Zolotuhin szerint a járműoszlopot egy kilométerre a kijárattól vették tűz alá, ahol a menekülteket rokonaik várták. A vezérőrnagy elmondta: három kiégett járműről tudnak. A sebesültekről szóló információkat igyekeznek pontosítani.

Időközben Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a központ parancsnoka megerősítette: a menekülők közül többen életüket vesztették, illetve megsebesültek.

„Ma az érintett települések polgári lakosságának evakuálására megnyitottunk egy újabb átkelőhelyet Mleha és Dzsiszrin települések között. Az átkelőhelyre tartó civileket a Fajlak Al-Rahman iszlamista szervezet harcosai vették tűz alá. Három jármű kiégett, vannak halottak és sebesültek” – tette hozzá a Jevtusenko.

Mint mondta, a terroristák a napi fegyvernyugvás ideje alatt is lövik a humanitárius folyosót, így egyelőre a civilek közül senkinek sem sikerült kijutnia  Kelet-Ghoutából.

A vezérőrnagy szerint öt kelet-ghoutai település, Dzsiszrin, Szakba, Kafr Batna, Hazzeh és Hammuríje mintegy ezerötszáz lakója kész elhagyni a térséget, de az iszlamista ellenzéki fegyveresek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elejét vegyék a polgári lakosság távozásának. A központ vezetője ismételten biztosította a távozni vágyó civileket, hogy szavatolják biztonságukat.

A nap folyamán a szélsőségesek Damaszkusz lakónegyedeit is lőtték, ami során kilenc ember sebesült meg.

Vlagyimir Zolotuhin korábban beszámolt arról, hogy az iszlamista ellenzéki fegyveresek később lőni kezdték Mleha települést is, ahol a menekültek hozzátartozói mellett orosz és nyugati újságírók is jelen voltak. Zolotuhin hangsúlyozta: a településen várakozók közül senki sem sérült meg, mindenkit idejében sikerült biztonságos helyre vinni.

Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) igazgatója a nap folyamán földi pokolhoz hasonlította a kelet-ghoutai állapotokat.

Linda Tom, az ENSZ Humanitárius Ügyi Koordinációs Hivatala (OCHA) szíriai irodájának szóvivője elmondta: a február közepe óta tartó harcok értesüléseik szerint elűzték Meszraba, Hammuríje, illetve Mudeira szinte teljes civil lakosságát. Az illetékes kiemelte: ezeken a településeket együttvéve ötvenezren lakták még decemberben. Linda Tom szerint a civilek olyan térségekbe menekültek, amelyek még nincsenek a kormányerők uralma alatt. Hozzáfűzte: ezekhez jön még januári adataik szerint mintegy tizenötezer menekült Kelet-Ghoután belül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Kelet-Ghoutában február 27-étől mindennap humanitárius tűzszünetet biztosítanak reggel kilenc és délután két óra között. A damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszország közlései szerint a fegyvernyugvást ismételten megsértették az iszlamisták milíciái. A szíriai hadsereg az orosz békéltető központ segítségével Vafidín településnél, a kiterjedt elővárosi térség és Damaszkusz között kijelölt egyetlen humanitárius folyosó mentén alakította ki a békés lakosság fogadásának feltételeit.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑