Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2018. 02. 23.

Aktivistákat engedtek szabadon Szudánban

2018. 02. 23.

Szudán szabadon enged egy tucatnyi aktivistát, akiket az élelmiszerárak emelése elleni tiltakozások miatttartóztattak le

Egy csoport ülősztrájkba kezdett a börtön előtt, és kijelentették, hogy addig nem távoznak, amíg az összes politikai foglyot szabadul nem engedik.

Szudán vasárnap szabadon engedett egy tucatnyi tiltakozó aktivistát, akiket a múlt hónapban tartóztattak le, miután kemény tiltakozásba kezdtek az élelmiszerárak emelése ellen, az AFP hírügynökség jelentése szerint.

A fogvatartottak szabadon bocsátása, köztük egyes extrém tiltakozóké, három nappal az után történt, hogy az amerikai nagykövetség aggodalmát fejezte ki a letartóztatások miatt, hangsúlyozva, hogy sokakat ” embertelen körülmények között” tartanak.

Az észak- kartúmi Kobar börtönből szabadon bocsátottak, távozás közben a Szabadság! Igazság! Forradalom! szavakat skandálták, jelentette a tudósító, miután az újságírók a helyszínről tudósítottak.

A családtagok

A szabadon engedett foglyokat öleléssel üdvözölték a családtagok, akik órák óta várakoztak a börtön előtt.

“Omar al-Bashir elnök parancsa szerint, minden fogvatartottat szabadon engednek,” mondta Bashir egyik fő munkatársa, Abdelrehman al-Sadiq a riportereknek.

Csütörtökön az amerikai nagykövetség elmondta, hogy a szudáni hatóságok “több száz politikai vezetőt, aktivistát és civileket” tartanak fogva.

A fogvatartottak közül sokakat “embertelen és megalázó körülmények között tartanak, megtagadva tőlük az ügyvédi segítségnyújtást és családjuk láthatását” – nyilatkozta a nagykövetség.

„Még nem vagyunk teljesen szabadok, mivel sok kollégánkat még mindig fogva tartják ” – mondta Al-Sidiq Al-Sadiq, a korábbi miniszterlenök Sadiq al-Mahdi fia, akinek kormányát Bashir 1989-ben államcsínnyel leverte. Al-Sidiq panaszkodott a szabadságot korlátozó törvények életben tartása, és egyes őrök tiszteletlen viselkedése miatt a rabokkal szemben.

A sporadikus tiltakozások január elején kezdődtek Kartúmban és Szudán más részein, melynek során az ellenzék és az aktivisták kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel, ezzel fejezve ki tiltakozásukat az élelmiszerárak emelkedése ellen.

Az Egyesült Államok októberben megszüntette a 20 éves szudáni szankciókat, és a gazdasági embargót, továbbá felhívta a Nemzetközi Valutaalapot, hogy térjenek át az afrikai ország valutájának lebegtetésére, egy sor más intézkedés mellett, amelyek a gazdasági fejlődését fellendíthetnék.

Leértékelődött valuta

Szudán visszautasította a valuta lebegtetését, de januárban jelentősen leértékelte azt, ami közvetlenül kihatott a gabonatámogatásokra, emiatt a font értéke a feketepiacon olyan mértékben zuhant, hogy a búza ára megkétszereződött, ami a januári tüntetésekhez vezetett.

Szudán gazdasága 2011 óta küszködik, amikor is a független Dél-Szudán megalakulásával a feltárt olajmezők háromnegyed része az elszakadó állam tulajdonába került, így a déli partvidék vette át az olajkitermelés háromnegyed részét.

A tiltakozások ellen a rendőrség és a biztonsági erők idáig sikeresen léptek fel, és gond nélkül oszlatták fel a gyűléseket.

A jogcsoportok azonban azt állítják, hogy a több tucat ember életét is kioltották, amikor a biztonsági erők 2013-ban leverték a tüntetéseket, amely nemzetközileg is rendkívül negatív visszhangot kapott.

Orientalista.hu – Vivkamar Meddleeasteye

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑