Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 10. 30.

Al-Nuszra Front megrohanta Idleb városát, de katasztrofális veszteségeket szenvedett

2014. 10. 30.

Az Al-Nuszra terrorszervezet hordái tegnap előtt (10.26.) támadást indítottak a jól megerősített tartományi központ Idleb városa ellen, megkísérelték áttörni a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait a város nyugati végében.

A támadást a Hadsereg visszaverte. A Dzsund Al-Aksza terrorcsoport részt vett a támadásban a Dzsabhat Al-Nuszra oldalán, rejtőzködő csoportjaik Idleb városon belül meglepetésszerűen támadtak a nyugati széleken és elfoglaltak két útzárat Corniche közelében.

A támadás éjjel 11.30 körül kezdődött damaszkuszi idő szerint, amikor a vahabita fegyveresek a Dzsabhat Al-Nuszra részéről öngyilkos rohamot intéztek egy katonai védelmi állás ellen a Masztuma főút közelében, ami a Nemzetvédelmi Milícia (NDF) nyugati városrészben lévő ellenőrző pontja elleni támadáshoz is vezetett. Kezdetben a Dzsabhat Al-Nuszra fegyvereseinek sikerült a két ellenőrző pontot elfoglalni a Masztuma főút mellett és beszivárogni a Masztuma városrészbe. Habár a Nemzetvédelmi Milícia és a Hadsereg erősítése a helyszínre érkezett és megállították a terrorista betörést és visszafoglalták a megszállt körzetet a vahabita fegyveresektől.

Egy Idleb városi katonai forrás szerint aznap (10.27.) reggel 4 öngyilkos robbantás történt, közötte egy nő robbantotta fel magát a Hadsereg egyik ellenőrző pontjánál a belvárosban. A forrás hozzátette, hogy egy a Dzsund Al-Aksza terrorszervezethez tartozó rejtőző csoportot fedeztek fel a biztonsági erők, miután lehallgatták a vahabiták rádió forgalmazását a városon belül. Az „alvó” terrorista sejt megsemmisült és 5 fegyveres megadta magát a biztonsági erőknek (4 férfi, 1 nő)

Az összecsapások reggel 05.45-től felerősödtek damaszkuszi idő szerint, amíg a Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresei újra összegyűltek és egy másik támadást indítottak, hogy visszafoglalják a város nyugati szélén lévő védelmi vonalat. Ezt az agressziót a Nemzetvédelmi Milícia és a Hadsereg visszaverte délután 1 óráig damaszkuszi idő szerint.

A Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresei megsemmisítő veszteségeket szenvedett, amikor kísérletet tett arra, hogy betörjön Idleb városába. Egy katonai forrás szerint legalább 70 Al-Nuszra és Dzsund Al-Aksza tag terrorista pusztult el az összecsapásokban, közöttük magas rangú bandavezér. Abdel Nasszer Barakaat (alias Abu Umar Al-Anszari), Abu Al-Valid Al-Libi (líbiai állampolgár), Abdel Hakim Muhammad és Abdel-Latif Muhammad Hidzsazi.

A Nemzetvédelmi Milícia és a Szíriai Arab Hadsereg összesen 21 katonája és milicistája halt hősi halált a Haza földjének védelmében (Hadsereg 4 katonája és 17 NDF milicista) közöttük volt Muhammad Kurdi hadnagy úr a Szíriai Arab Hadsereg 3. hadtestének tisztje.

2014. 10. 27. Leith Fadel írása az Idleb elleni terrorista támadásokról .

Szíriai Arab Hadsereg   orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑