Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 09. 06.

Aleppo másik arca – Önfeledt strandolás, vizipipázás, bazározás (videó)

2016. 09. 06.

Aleppo a már több mint öt éve dúló szíriai háború véres csatatere, szétlőtt épületekkel és üszkös romokkal. Amióta a nyugat által támogatott fegyveres csoportok betörtek az észak-szíriai városba káosz és anarchia uralja a város nyugati kerületeit.

A fegyveres csoportok élő pajzsként használjk a civil lakosságot, a kormányerők hiába nyitottak hat folyosót a civileknek, alig pár százan tudtak csak átszökni mert a terroristák alá aknázták a menekülő útvonalakak.

De létezik egy másik Aleppo is, alig néhány kilométerre a frontvonalaktól.

strand aleppo 2

Ott, a kormányzat fennhatósága alatt lévő városrészben még a strand is üzemel, a nyugatias hangulatú medence partján nem sokat változott az élet, amióta elkezdődött a vérontás. Élőzene szórakoztatja a kikapcsolódásra vágyó helybelieket, akik a bombázások közepette is zavartalanul szívják a sisát, az arab világban közkedvelt vízipipát. A látogatók megszokták a háború közelségét.

– “Megszoktuk, mert meg kellett szoknunk, nem volt más választásunk” – mondja a fiatal üzletember, Tawfik Hadad. – “Akármit hallunk, már nem zavar. Az sem rendít meg, ha meghal valaki, hiszen mindennap meghal valaki.”

A bevásárlóutcában is zajlik az élet, ínségnek semmi nyoma. Az egyetemi hallgató Noor Hadzs Othmann azt mondja, az élet nem áll meg, és bízik abban, hogy a város másik felében is hamarosan jobbra fordulnak a dolgok.

A riportok a Dán TV2 készítette Aleppo kormányerők által uralt területén.

Az egykor több mint kétmillió lakosú Aleppót a 2011-ben kitört háború szakította ketté. Ahol változatlanul a damaszkuszi kormány az úr, ott meghökkentően kevés nyomát látni a háborúnak. Távolabb viszont, ahol évek óta folyamatosak a harcok a Szíriai Arab Hadsereg és a terorrista szervezetek között ott már alig marat épp épület.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews nyomán)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑