Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 07. 09.

Alepponál megszegték a tűzszünetet a szíriai fegyveres csoportok

2016. 07. 09.

Legalább harminc civil meghalt és száznegyvenen megsebesültek Aleppo lakónegyedei elleni támadásokban – jelentette szombatra virradóra a szíriai média.

A véres támadásokról hírt adott a Hszinhua kínai és több orosz hírügynökség is. Ezek szerint aknagránátok csapódtak be pénteken a Szíriai Arab Hadsereg  ellenőrzése alatt lévő városnegyedekben röviddel a tűzszünet lejárta előtt.

Huszonhét ember halt meg egy egyetemi kollégium elleni támadásban (a kollégium jelenleg Aleppo és Idlib tartományból való menekülteknek nyújt menedéket). További három ember vesztette életét al-Furkan városnegyed elleni támadásokban.

Egyelőre nem tudni, hogy mely terrorista csoport sértette meg a tűzszünetet.

Péntek éjfélkor járt le a fegyvernyugvás

A damaszkuszi kormány szerdán 72 órás tűzszünetet hirdetett a muszlim böjti hónapot lezáró íd al-fitr idejére Szíria egész területére. A Szabad Szíriai Hadsereg nevű fegyveres csoport hasonlóképpen tűzszünetet hirdetett. A fegyvernyugvás péntek éjfélkor járt le.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező civil szervezet pénteken közölte, hogy legalább 23 civil, köztük két gyermek és tíz nő életét vesztette, mintegy negyvenen pedig megsebesültek azokban a légicsapásokban, amelyeket fegyveres csoportok mértek Idlib tartomány Darkús városának egy folyóparti üdülőhelyére.

 A Törökországgal határos tartományt fegyveres szervezetek, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágának számító an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok ellenőrzik, ezért a szíriai és az orosz légierő támadásai gyakoriak a térségben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑