Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 04. 30.

Aleppot leszámítva ismét tűzszünet lépett életbe Szíriában

2016. 04. 30.

A közös erőfeszítéssel elért szíriai tűzszünet fenntartásáról és megerősítéséről, a humanitárius segélynek a körülzárt területek lakosságához való eljuttatásáról és a stabil politikai folyamat létrehozásáról tárgyalt Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az amerikai részről kezdeményezett eszmecsere során Lavrov hangsúlyozta a szíriai kurdok önálló részvételének fontosságát a szíriai kormány és az ellenzék tárgyalásain, valamint azt, hogy a “mérsékelt” ellenzéki csoportoknak mielőbb el kell távolodniuk az olyan terrorszervezetektől, mint az Iszlám Állam (IÁ) és az Nuszra Front.

Szünetelnek a harcok Damaszkusz és Lattakia környékén

Éjféltől szünetelnek a harcok a Damaszkusz közelében lévő Kelet-Gútában és Latakia tartomány északi részén – közölte csütörtök reggel a szíriai hadsereg vezérkara.

Orosz hírügynökségek által idézett közleménye szerint a szíriai katonaság tartani fogja magát a fegyvernyugvásról szóló megállapodáshoz.

 „Ennek korlátoznia kell egyes terrorcsoportok tevékenységét és azokét is, akik mögöttük állnak, akik ki akarják élezni a helyzetet, alkalmat keresve a polgári lakosság elleni támadásokra”.

A megállapodás értelmében 24 órán át szüneteltetik a harcokat a Damaszkusz közelében lévő Kelet-Gútában, Lattakia tartomány északi részén pedig 72 órás fegyvernyugvás van érvényben péntek éjféltől.

Kelet-Gútában a Nyugat által támogatott egyik legerősebb fegyveres csoport, az Iszlám Hadsereg harcol a kormányerők ellen. Orosz hírügynökségek szerint rendszeresen ágyúzza Damaszkusz lakott területeit és külvárosait, többször vette célba azt a környéket is, ahol Oroszország damaszkuszi nagykövetsége van.

Lattakiában a törökbarát és az Al-Kaidával együttműködő Ahrar Al-Sham szélsőséges fegyveres csoport harcol a Szabad Szíriai Hadsereggel (FSA) a kormányerők és a civilekből verbuválódott Nemzetvédelmi erőkkel. Vagyis gyakorlatban a nyugati, illetve öböl-menti arab országok és Törökország által támogatott “mérsékelt ellenzékiek” közvetett vagy közvetlen módon, de együtt harcolnak az Al-Kaidával és gyakran akár az Iszlám Állammal is, hogy területeket szerezzenek a központi kormánytól.

Aleppó alatt csapnak össze a világhatalmak

Megkezdődött a versenyfutás Szíria legnépesebb városáért: miközben az oroszok által támogatott kormányerők a fegyveres csoportok megmaradt állásait ostromolják, Aleppótól északra az öböl-menti országok és az USA által pénzelt terrorszervezetek estek egymásnak. Nem véletlen, hogy az aleppói csatát már kis világháborúnak is nevezik.

Az Egyesült Államok és Oroszország dolga érvényesíteni a fegyverszüneti megállapodás betartatását. Szergej Kuralenko, az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére felállított központ vezetője azt mondta; ez idő alatt tilos harci cselekmények folytatása és mindennemű fegyver használata.

A fegyveres csoportok százával lövik a rakétákat Aleppo civil lakosságára. A felvételen egy aleppoi kisfiú sír a testvérei után:

Már kétszáz felett a halottak száma Aleppoban

A február végén született törékeny fegyverszünet végét jelző erőszak a 2012-ben kettészakadt metropolisz mindkét oldalán sok áldozatot követelt. Az ország volt gazdasági központjának a lázadók ellenőrizte keleti felén a kormányerők légicsapásaiban százhuszonhárom civil halt meg, köztük tizennyolc gyerek. A hadsereg ágyúzásai nyolc lakossal végeztek.

A Szíriai Arab Hadsereg által ellenőrzött nyugati oldalon a nyugati támogatást élvező fegyveres csoportok tüzérségi támadásaiban hetvenegy civil vesztette életét. A halottak között tizenhárom gyerek volt – közölték helyi források.

Beszámolók szerint pénteken kora reggeltől már nem folytak jelentős harcok Aleppóban. A véres események miatt azonban a városban a muszlimok számára a hét legfontosabb vallási eseménye, a pénteki imádság is elmarad a mecsetekben.

A magukat mérsékelt ellenzéknek nevező terroristák által Aleppoban elkövetett támadások halottjai (+18): 

A hadsereg cáfolja, hogy a kormányerők bombázták a kórházat

A harcok legvéresebb eseménye egy kórház és egy lakóépület ellen intézett támadás volt, amely a legfrissebb ismeretek szerint legkevesebb ötvenöt ember halálát okozta. A hadsereg cáfolja, hogy a szír légierő támadta meg a kórházat.

Az ellenzéki fegyveres alakulatok és a hadsereg közti közvetlen összecsapások a washingtoni és moszkvai közvetítéssel február 27-én életbe lépett tűzszünet egyértelmű megsértését, sokak szerint annak végét jelentik.

Egy napja az al-Vatan című kormányközeli napilap vezércikkében azt írta, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges milíciák napokon belül átfogó offenzívát indítanak Aleppo város és az azonos nevű tartomány visszafoglalására.

Moszkva ENSZ-nagykövete pénteken Genfben úgy nyilatkozott, hogy a szír hadsereg az Orosz Légierő támogatásával hadjárat indítását tervezi Deir-Ezzor és Rakka ellen is. Előbbi város környéke részben, utóbbié egészen az IÁ ellenőrzése alatt áll.

Alekszej Borodavkin a RIA orosz hírügynökségnek azt is mondta, hogy Moszkva Genfben közvetlen tárgyalásokra számít a szemben álló felek között.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, Russia Today)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑