Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2022. 04. 30.

Algéria a gázszállítások leállításával fenyegette meg Európát

2022. 04. 30.

Algéria szigorú feltétel mellett hajlandóak csak gázt szállítani Európának. Az afrikai kontinens második legnagyobb gáztartalékával rendelkező Algéria kategorikusan kijelentette, hogy azonnal leállatja a földgáz szállításokat Spanyolország irányába abban az esetben, ha Madrid harmadik országnak adja tovább az energiahordozót – írja a  Reutersre hitvakozva a Ripost.hu.

A portál beszámolója szerint, a szokatlan hangvételű fenyegetőzést azt követően fogalmazta az algériai kormány, hogy Spanyolország nemrég úgy döntött, valamennyit továbbértékesíti az Algériától vásárolt gázból az észak-afrikai ország szomszédjának és riválisának, Marokkónak.

Az olyan Spanyolországba szállított földgáz, amelyet a rendeltetési helyétől eltérő helyen használnak fel, a szerződéses kötelezettségek megszegésének minősül.

Ez pedig a szerződés felmondását eredményezheti – fogalmazott egy közleményben a Sonatrach, algériai állami tulajdonú gázipari vállalata, amely 2021-ben Spanyolország földgáz importjának több mint 40 százalékát szállította.

A Sonatrach egyik üzeme Algériában

Marokkó és Algéria között alapvetően történelmi okok miatt feszül éles ellentét, de talán Nyugat-Szahara kérdése okozza a legtöbb konfliktust közöttük. Az Atlanti-óceán partján található, jobbára lakatlan területet Marokkó 1993-ban megszállta, és azóta is az ellenőrzése alatt tartja, míg Algéria a függetlenségét szorgalmazza, és aktívan támogatja a helyi lázadó csoportokat.

Az évtizedek óta tartó vita tavaly ért a csúcsra, amikor Algír minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Rabattal. Ennek a lépésnek a részeként Algéria felfüggesztett minden Marokkóba irányuló földgáz-szállítást, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot. A helyzet megoldásaként Spanyolország megígérte, hogy segít Marokkónak, “garantálja az ország energiabiztonságát”, és a hét elején felvázolta a gázszállítási terveit az ország irányába.

Erre válaszul jelezte Algéria, hogy azonnal elzárja a csapokat, hogyha a Spanyolországba irányuló földgázból akár csak egy kicsi is Marokkóhoz kerül.

Az algériai földgáz egyébként hirtelen nagyon fontos lett Európa számára az orosz-ukrán háború következtében. Az észak-afrikai ország már így is Európa harmadik legnagyobb földgáz beszállítója a maga 8 százalékos piaci részesedéssel, de egyes energiaügyi szakértők szerint ez a szám akár a kétszeresére, sőt, a háromszorosára is nőhet a következő időszakban.

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑