Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2017. 03. 27.

Algéria: Az iszlámot bíráló börtönre számíthat

2017. 03. 27.

Az észak-afrikai arab államnak torkán akadt a vallásszabadság. Bár az ország alkotmánya papíron szavatolja, a büntetőtörvénykönyvbe foglalt blaszfémia törvény már korlátozza a működését. Két volt muszlim nyilvánosan kritizálta az iszlámot, amiért egy illetve három év börtönt kaptak. A reumás Slimane Bouhafs számára a többéves elzárás fölér egy kínzással.

Slimane Bouhafs emberi jogi aktivista 1997-ben lett keresztény. A 49 éves férfi a hegyvidéki Kabilia körzetéből származik, ahol szinte mindenki a berber kabil nyelvet beszéli. Észak-Algériában egyre többen térnek iszlámról kereszténységre. Bouhafs 2016. június 21-én elmarasztaló megjegyzésekkel illette az iszlám vallást a facebook oldalán. Képeket is tett mellé, amelyeken iszlámista terroristák civil áldozatokat végeznek ki. Az algériai közösségi médiákban gyakran olvashatók hasonló megjegyzések anélkül, hogy bármi következményük lenne – közölte a World Watch Monitor (WWM) keresztény híriroda egy biztonsági okokból névtelenséget kérő forrásra hivatkozva.

Súlyos büntetés

Bouhafs azonban nem úszta meg: 2016. július 31-én a rendőrség őrizetbe vette Sétif városi otthonában. Előállítása után kihallgatták, de sem ekkor, sem a vizsgálati fogság idején nem kapott jogi képviselőt.
2016. augusztus 7-én blaszfémia (istenkáromlás) vádjával öt év börtönre és mintegy 2,5 millió forintnak megfelelő algériai dinár pénzbüntetésre ítélték. A bíró hangsúlyozta, hogy Bouhafs gyalázta Mohamed prófétát, és a büntetőtörvénykönyv 144. paragrafusa értelmében szidalmazta az iszlámot.

Said Salhi, az algériai Emberi Jogokat Védő Szövetség (LADDH) alelnöke bírálta a döntést, hangsúlyozva, hogy ez durva „támadás a lelkiismeret- és vallásszabadság ellen”, amelyet az alkotmány szavatol, és követelte az emberi jogi aktivista azonnali szabadon bocsátását.

Bouhafs ügyvédje föllebbezést nyújtott be a határozat ellen. A bíró 2016. szeptember 6-án három évre mérsékelte az elzárást, a pénzbírságot pedig ejtette.

Slimane Bouhafs számára azonban a börtön akár végzetes is lehet, hiszen nagy fájdalommal járó reumás betegsége következtében megdagadt a csuklója. Családja nagyon aggódik rossz egészségi állapota miatt. Amikor a lánya, Thilleli 2016. október elején meglátogatta őt a börtönben, alig ismert rá. „Édesapám két hónap alatt mindössze a felére fogyott” – írta a facebookon. A fogságban egyáltalán nem törődnek vele.

A család 2016. október közepén az Emberi Jogokat Védő Szövetséggel közösen kérte Abdelaziz Bouteflika elnököt, hogy adjon kegyelmet a beteg férfinak, de eddig semmilyen választ nem kaptak.

„Ez az utolsó reményünk, hogy kiszabadítsuk az apámat” – nyilatkozta Thilleli.

A LADDH szövetség tagjai 2016. november 19-én tüntetést tartottak az algíri igazságügyi minisztérium épülete előtt, amelyen követelték Bouhafs szabadon bocsátását.

Muzulmán foglyok veréssel fenyegették

A 49 éves beteg férfira azonban muszlim fogolytársai is veszélyt jelentenek. Csak súlyosbította a helyzetét, hogy egy beszélgetés során ellent mert mondani egy imámnak, mikor az ócsárolta az algériai keresztényeket. Ezt veréssel akarták megtorolni, de tervük csütörtököt mondott. Az egyik fogoly ugyanis tudomást szerzett aljas szándékukról, és még időben figyelmeztette a börtönőröket, akik egy másik cellába helyezték át Bouhafst.

Családja azonban most is nagyon félti az életét. Thilleli arra kérte a kormányt, hogy apját vigyék át Oued Ghir városába, ha mégsem kapna kegyelmet, mert így közelebb lehetne a szeretteihez. A mostani fegyintézet az iszlám merev változatáról hírhedt Konstantin (Kaszentína) tartományban található.

Családja az algériai Emberi Jogokat Védő Szövetséggel együtt fáradhatatlanul küzd a beteg férfi kiszabadításáért, aki az Algériai Keresztények Szent Ágoston Egyesülete (Coordination de Saint-Augustin des chrétiens en Algérie) szervezet elnöke.

Büntetés a facebook karikatúrákért

De nem Slimane Bouhafs az egyetlen algériai, akit blaszfémia (istenkáromlás) miatt leültettek: Samir Chamek is ugyanezért van rács mögött. A 33 éves színész Mohamed karikatúrákat posztolt a facebook oldalán, amelyek természetesen a cyber nyomozók figyelmét sem kerülték el. 2015. december 6-án előállították, és több órán át vallatták Chameket. A fiatalembernek végül sikerült meggyőznie a tiszteket, hogy „elhatárolódik a gúnyrajzoktól, és csupán a művészi szempontok érdekelték”, amikor közzétette a képeket a közösségi oldalon. Szerencséjére még aznap este szabadon engedték, de vádat emeltek ellene.

Az államügyész 2016. július 3-án két év börtönt és 120 ezer forintnyi dinár megfizetésének kiszabását kérte Chamirra. A bíróság azonban nem elégedett meg ennyivel: 2016. október 16-án öt év fogházzal és mintegy negyedmillió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtotta a színészt. Miután a védő föllebbezett a kegyetlen ítélet ellen, 2017. január 8-án egy év fegyházra csökkentették a büntetését. Chamir ügyvédje most a Legfelső Bírósághoz fordul fölmentésért.

Látszólagos vallásszabadság

Algéria alkotmányát 2016 februárjában módosították, amely papíron természetesen továbbra is változatlanul garantálja a vallásszabadságot. Ám azt is kijelenti, hogy az iszlám az államvallás. A blaszfémiáról rendelkező 144. cikkelyt 2006. október 14-én vették föl a büntetőtörvénykönyvbe. Eszerint az istenkáromlás bűntettét 3 hónaptól 5 évig terjedő börtönnel, és 140.000-3 millió forintnak megfelelő algériai dinár pénzbüntetéssel kell megtorolni.
Így büntetik Mohamed próféta megsértését és az iszlám vallás becsmérlését szóban, írásban, rajzban vagy bármilyen más módon.

Algériában a keresztények csak külön engedéllyel gyakorolhatják nyilvánosan a hitüket. Az iszlámról kereszténységre térést büntetik.

Az ország mintegy 40 millió lakosának 97%-a muszlim vallású. A keresztények száma nem éri el a 2%-ot (római katolikus 100 ezer, protestáns 45 ezer). Becslések szerint 2015-ben 380 ezer muzulmán tért keresztény hitre Algériában.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑