Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Algéria

2019. 03. 12.

Algéria: Bouteflika nem indul, de választás se lesz

2019. 03. 12.

Elhalasztják az elnökválasztást Algériában, a jelenlegi államfő pedig nem indul újra a tisztségért. A voksolást eredetileg április közepén tartották volna.

Az elnöki hivatal közleményében az is tudatta azt is, hogy hamarosan átszervezik a kormányt, és népszavazásra bocsájtanak egy új alkotmányt. A bejelentés után nem sokkal, lemondott a kormányfő, Ahmed Ujahja.

Örömünnep lett a hetek óta tartó tiltakozáshullámból Algériában, miután az államfő bejelentette, mégsem indul újra az elnökségért. Igaz, egy ideig más sem, mert Abdelaziz Bouteflika elhalasztotta az áprilisi választást, és kormányátalakítást ígér. A kormányfő máris lemondott, az eddigi belügyminiszter került a helyére.
Az emberek saját győzelmüknek tekintik a fordulatot.

A tüntetők egyike azt magyarázza, hogy ez csak az első akadály, amit az algériai nép sikeresen vett, eltávolították Bouteflikát, most az egész rendszer leváltása a feladat. Másikuk azt ismételgeti, hogy ez remek hír, erre vártak, és lám megtörtént. Egy harmadik fiatalember pedig börtönnek érezte az országot eddig, de most úgy látja, istennek hála győztek, és sikerül majd békésen végigcsinálniuk az egészet.

A 82 éves nagybeteg elnök, Abdelaziz Bouteflika húsz éve áll az észak-afrikai ország, egykori francia gyarmat élén. Hat éve agyvérzést kapott, azóta ritkán mutatkozik.

Március elején közölte, hogy ringbe száll ötödik mandátumáért is, emiatt szabadult el a népharag. Tömegek tüntettek folyamatosan a nagyvárosokban először csak Bouteflika újabb jelölése ellen, később aztán teljes hatalomváltást követelve. Az államfőt ezalatt Svájcban kezelték, a napokban tért haza.

Abban, hogy másképp döntött, nagy szerepe volt a hadseregnek, amely gyakorlatilag átállt a tüntetők oldalára. A főparancsnok közölte hétfőn, hogy a hadseregnek és a népnek közös víziója van a jövőt illetően. Az igazságszolgáltatás is ellenállt. Ezer bíró utasította vissza a tervezett voksolás felügyeletét.

A két évvel ezelőtti parlamenti választások megerősítették a kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front pozícióját, szövetségeseivel kétharmados többségben van a törvényhozásban. Ha nem is áldozatok nélkül, de a politikai elit túlélte a 2011-es Arab Tavaszt Algériában.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑