Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 02. 12.

Állati hangokkal választoltak az iszlamisták szankcióira

2017. 02. 12.

Zene helyett állatok és madarak hangja hallható egy szíriai rádióban. Birkabégetést és madárcsicsergést sugároznak i csak az adásban, amióta az Idleb tartományt ellenőrző dzsihadisták betiltották a zenét a rádióban.

“Meg akarom védelmezni a rádiómat, és senkit sem akarok feldühíteni” – mondta a Radio Fresh igazgatója, Raed Faresz telefonon a dpa hírügynökségnek.

“Így a következő megoldással rukkoltam elő: zene helyett állatok és madarak hangját játszom le” – mondta.

A Radio Fresh – mint arról a BBC is beszámolt – a dalok szövegét leadja, de a zenét nem. Helyette a napszaktól függően különböző állati zajok hallhatók: reggel madárcsicsergés, délután birkabégetés és kecskemekegés, este pedig békabrekegés és bogarak hangja.

A 44 éves Faresz elmondta: a fura állati hangokat az iszlamisták könyörtelen jogértelmezésével szembeni “ellenállás” egyik formájának tekinti.
Az északnyugat-szíriai tartomány nagy része iszlamista szélsőségesek, közöttük az al-Kaida terrorszervezet szíriai ágát képező Nuszra Front (új nevén Dzsabhat fatah Al-Sham) és annak nyugati támogatottságú szövetségesei kezén van.

Amikor az iszlamisták megszállták a tartományt, figyelmeztették Fareszt, hogy le kell állítania a zenét és a női műsorvezetők szerepeltetését a rádióban. Először az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei foglalták el a tartományt. Később jött a Fatah es-Sám Front, és ők is megismételték a figyelmeztetést.

“Nem szeretnek bennünket, mert mindenkit bírálunk” – mondta Faresz a rádió hír- és beszélgetős műsorairól.

“Ötször támadtak rám. Szerencsére még mindig élek”

– mondta nevetve.

A legsúlyosabb merényletet három éve követték el ellene, akkor az IÁ fegyveresei rálőttek, amikor hazafelé tartott. Két golyó találta el a vállán, a harmadik a tüdejét.

Nehéz az élet Idlebben, ahol tucatnyi iszlamista csoport vetette meg a lábát, akik naponta új törvényeket adnak ki – mondta Faresz.

“Az ő szabályaik szerint meg kellett változtatnunk a hírműsoraikban leadott zenét. Először a londoni Big Ben óraütéseire cseréltük le a zenét. Háborús országban élünk, ezért most aknarobbanások és süvítő gránátok hangját játsszuk le a hírblokk elején és szívdobbanás hangjával fejezzük be a híreket” – tette hozzá.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:
Back to Top ↑