Cadmus fordítás Cadmus
Fülöp-szigetek

2017. 06. 03.

Állítólag nem az ISIS robbantott Manilában

2017. 06. 03.

A Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken visszautasította az Iszlám Állam bejelentését, amelyben a terrorszervezet jelentkezett a manilai kaszinó elleni támadás elkövetőjeként.

A hatóságok szerint egy fegyveres férfi hatolt be csütörtök este a Resorts World Manila üdülőközpont kaszinó részlegébe, ahol asztalokat gyújtott fel. Legalább 36 ember fulladt meg a helyiségben kitört tűzben. Az elkövető kétmillió dollárnak (580 millió forint) megfelelő kaszinó zsetonnal menekült el a helyszínről, majd egy szomszédos hotel szobájában értesülések szerint saját kezével vetett véget életének. A rendőrség szerint egy félresikerült rablás történhetett.

Bejelentkezett az Iszlám Állam

Ugyanakkor a támadás elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam, de Ronald dela Rosa rendőrfőnök korábbi közlése szerint a dzsihadista szervezet beismerése csupán propagandafogás lehet. A dzsihadisták azt állították, hogy egyik tagjuk hatolt be a “keresztény harcosok gyülekezetére” a kaszinóban, majd “gyilkolni és bántalmazni kezdett, amíg mártírként meg nem halt”.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője visszautasította ezt, mondván: a támadásnak az égvilágon semmi köze nem volt terrorizmushoz.

“Korábbi incidensekhez hasonlóan, ez a csoport hajlamos minden bűncselekményt elismerni, és sajátjaként reklámozni” – hangsúlyozta.

A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. Marawi városában immár egy hete tartanak az összecsapások a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között.

Több száz halottja van a terroristákkal való összecsapásoknak

A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottsága (ICRC) pénteken „több százra vagy akár több ezerre” becsülte azoknak a számát, akik életüket vesztették a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között tizenegy napja tartó összecsapásokban Marawi városában, a Fülöp-szigeteken.

A humanitárius szervezet feladata, hogy felkutassa és összegyűjtse a holttesteket a kormányerők ellenőrzése alatt álló területeken. A munkát mindazonáltal továbbra is nagyban veszélyezteti és ezáltal lassítja, hogy a térségben még mindig jelen vannak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Maute orvlövészei.

„Arra számítunk, hogy a következő napokban holttestek százait vagy akár ezreit kell összegyűjtenünk” – jelentette ki Martin Thalmann, a Fülöp-szigeteki vöröskereszt igazgatóhelyettese az EFE spanyol hírügynökségnek nyilatkozva.

Az összecsapások múlt kedden kezdődtek, miután a szélsőséges csoport tagjai részben az ellenőrzésük alá vonták a várost: több épületet elfoglaltak, egy iskolát, egy templomot és egy börtönt pedig felgyújtottak a mintegy 200 ezer lakosú Marawiban.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke a konfliktus miatt hatvannapos hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén. A hadsereg ezt követően fokozatosan visszaszorította a támadókat, de a legfrissebb hírek szerint a település területének nagyjából egytizedét még mindig uralják, ráadásul túszaik is vannak.

A hadsereg több mint 2000-re, más – a térségben tevékenykedő – szervezetek 3000-re teszik azoknak a civileknek a számát, akik a harcok következtében a városban rekedtek.

A hivatalos adatok eddig 19 polgári halálos áldozatról szólnak. A központi tájékoztatás szerint a civilekkel a szélsőséges iszlamisták végeztek még a harcok első pár napja során.

A polgári áldozatok mellett mintegy 120 dzsihadista és a biztonsági erők 36 tagja halt meg. A kormány legfrissebb becslései szerint így összesen körülbelül 175 halálos áldozata van a tizenegy napja tartó összecsapásoknak.
Marawi lakosságának több mint 90 százaléka elhagyta a várost a konfliktus kitörése óta: egy részük elmenekült, míg másokat a hatóságok evakuáltak.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑