Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 08. 02.

Álszentség a köbön – Szaúd-Arábia harcol az általa okozott kolerajárvány ellen

2017. 08. 02.

Harminchárom millió dollárral (8,5 milliárd forinttal) támogatja a jemeni kolerajárvány elleni harcot az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) aláírt megállapodás értelmében Szaúd-Arábia – jelentette hétfőn a helyi sajtó.

Az al-Arabíja pánarab televíziós csatorna honlapjának hétfői tájékoztatása szerint az egyezséget vasárnap írta alá Abdullah bin Abdul-Aziz el-Rabíah, a szaúdi királyról, Szalmán bin Abdel-Azízról elnevezett segélyközpont főfelügyelője és Sahída Azfar, az UNICEF képviselője a Perzsa(Arab)-öböl menti államokban.

Szaúd-Arábia és az általa vezetett arab koalíció 2015 márciusa óta vesz részt a jemeni polgárháborúban, amelyben légiereje az Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita exelnök csapatait támogatja a síita húszi lázadókkall és az Ali Abdullah Száleh államfőt támogató milíciákkal szemben. A felek csaknem 3 éve, 2014 szeptembere óta harcolnak egymással.

Rijád ez alatt az időszak alatt szándékosan tönkretette az ország teljes infrastuktúráját, a vízművektől az iskolákon át a kórházakig, majd blokád alá vette az országot, megakadályozva még a gyógyszerszállítmányok bejuttatását is.

Az olajkirályság azonban nem csak a fontos infrastrukturális célpontokat, de a civil lakónegyedeket is támadta – emberekkel teli lakásokat, piactereket, de még temetéseket és esküvői meneteket is lebombáztak, mindezt szándékosan. Bár erről manapság a nemzetközi közösség nemigen beszél, de Szaúd-Arábia számos háborús bűncselekményt követett el a térségben.

A jelenlegi segélyösszeg egyébként annak a 66,7 millió dolláros (17,3 milliárd forintos) kötelezettségvállalásnak a része, amelyet Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg ajánlott fel korábban az Egészségügyi Világszervezet felhívására az arab-félszigeti országban tomboló járvány elleni küzdelemhez.

A pénzt teljes egészében víztisztítási és az alapvető emberi igényeket kielégítő környezettudatos projektek megvalósítására fordítják.

Minderre azonban nem lenne szükség, ha az olajkirályság nem bombázta volna szét a régebbi víztitsztító berendezéseket (is).

A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban szennyvízzel, széklettel és hányadékkal, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet. Az ENSZ becslései szerint a kolerajárvány következtében az eddigi 19 millióról csaknem 21 millióra nőtt azoknak a jemenieknek a száma, akik sürgős segítségre szorulnak a csaknem három éve háború sújtotta arab-félszigeti országban, ami a lakosság számának közel háromnegyedét teszi ki.

A világszervezet legfrissebb adatai szerint április vége óta közel 420 ezerre nőtt azoknak a száma, akik feltehetőleg kolerában betegedtek meg, és csaknem kétezer ember vesztette életét a kórban. Az áldozatok jelentős hányada gyermek.

Orientalista.hu – Crusader/MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑